Flarn med kardemumma

8 portioner 1,5 timme + 3 timmar frystid
Spröda flarn med kardemumma är goda och knäckiga småkakor. Dessutom extra goda till frusen yoghurt eller vaniljglass. Här bjuder vi på ett extra festligt recept på flarn med kardemumma och citrussallad.
Flarn med kardemumma
Betyg: (5st)

Ingredienser

    Frusen yoghurt

    • 6 dl naturell yoghurt 10 %
    • 1 dl Dansukker Florsocker
    • 1 dl Dansukker Glykossirap

    Limelag

    • saften av 2 lime (ca 3 msk)
    • 3 msk Dansukker Strösocker

    Kardemummaflarn

    • 50 g smör
    • 2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
    • 4 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 4 msk vetemjöl
    • 1 tsk kardemumma, malen

    Citrussallad

    • 2 grapefrukt
    • 2 apelsiner
    • 2 blodapelsiner

    Garnering

    • 1 granatäpple
    • mynta

    Börja med den frusna yoghurten. Blanda ihop alla ingredienserna och rör till en slät smet och häll i en form. Låt stå i frysen i minst 3 timmar.

    Förbered limelagen genom att koka upp limesaften och sockret. Koka tills sockret smält och lagen blivit lite tjock. Låt svalna.

    Gör under tiden kardemummaflarn. Sätt ugnen på 175 °C.

    Smält smör och sirap i en kastrull. Tillsätt socker och rör om. Häll i mjöl och kardemumma i kastrullen och blanda till en jämn smet.

    Låt stå kallt tills smeten kan rullas till kulor.

    Rulla 16 små kulor som senare formas till tacoskal eller 8 stora som formas till korgar. Lägg kulorna glest på en bak pappersklädd plåt, 3 4 stycken per plåt.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Lossa dem försiktigt med en kniv ca 1 minut efter de tagits från ugnen. Lägg flarnen på en gavel så att de formas till tacoskal eller på botten av ett glas så att de formas till korgar. Låt dem svalna.

    Vid servering, skala och filéa frukterna och fördela på 8 tallrikar. Lägg ett kardemummaflarn på varje tallrik och en kula frusen yoghurt i flarnet.

    Häll limelagen över frukten och yoghurten. Strö över lite garant äpplekärnor på varje tallrik. Garnera med mynta.

    Tips. Glykossirap gör yoghurtglassen len och krämig!

    Receptet är framtaget av

    Dansukker