Ingredienser
25 g jäst
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk Dansukker Brödsirap
1/2 – 1 dl färska örtkryddor t ex oregano, timjan eller basilika
2 1/2 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
1/2 dl olivolja
1 riven vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater skurna i bitar
15-18 svarta, halverade oliver
1/4 dl pinjekärnor
1 msk flingsalt
Instruktioner
Använd helst matberedare, det är lång arbetstid på brödet.
Smula jästen i degskålen och häll på vattnet och sirapen, rör tills det löst sig. Tillsätt mjölet och kryddorna och arbeta degen på låg hastighet i 2-3 minuter. Oljan blandas i och degen arbetas i ytterligare 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta nu degen på hög hastighet tills degen släpper skålens kanter, 5-8 minuter.
Pensla en långpanna med olivolja och lägg i degen. Pensla ovansidan med olivolja och täck därefter med plastfilm. Låt jäsa i 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i tre längder som i sin tur skärs i 5-6 lika stora bitar. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper. Blanda olivolja och riven vitlök. Gör fördjupningar med fingrarna i degplattorna och pensla med oljan. Tryck ner två olivhalvor och ett par bitar tomat i varje halva. Strö över pinjekärnor och flingsalt.
Sätt in plåten i 250 °C varm ugn och spruta in rejält med vatten med hjälp av en blomspruta. Grädda i 8 minuter. Låt svalna på galler. Focaccian går utmärkt att frysa. Frysta bröd värmes ett par minuter i ugnen innan serveringen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka till advent
Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.