Fragilité med blåbär- och hallonmousse

Fragilité är en mjuk marängtårta och tillsammans med blåbär- och hallonmousse blir det en härlig sommartårta. Fragilité med blåbär- och hallonmousse passar perfekt till sommarens alla kalas!

10 portioner

1,5 timme

Betyg (133 st)

Ingredienser

125 g hasselnötter
2 dl Dansukker Farinsocker
5 äggvitor
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Blåbär- och hallonmousse
150 g blåbär
150 g hallon
1 dl vatten
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
1-2 tsk vatten
5 dl vispgrädde

Garnering
Dansukker Florsocker
färska bär

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 °C.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Mixa hasselnötterna och tillsätt farinsocker under tiden. Ställ åt sidan.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker, lite i taget under fortsatt vispning. Vänd ner hasselnötterna i marängen.

Bred ut ett jämnt lager av 2/3 delar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, 30x40 cm. Rita en rektangel, 20x30 cm på ett nytt bakplåtspapper och lägg detta på en plåt. Bred ut resterande smet i rektangeln.

Grädda en plåt i taget i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bottnarna svalna.

Gör under tiden moussen. Koka bären tillsammans med vattnet i cirka 5 minuter. Tillsätt socker och koka ytterligare i 5 minuter.

Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i bärkompotten. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Vispa grädden och vänd ner den i bärkompotten.

Skär den stora hasselnötsbotten på mitten. Lägg en av bottnarna på ett fat, bred över hälften av moussen och lägg på nästa botten. Bred på ett nytt lager mousse och lägg sedan på den tredje botten.

Garnerna med färska bär och pudra på florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!