Fragilité med blåbär- och hallonmousse

Fragilité är en mjuk marängtårta och tillsammans med blåbär- och hallonmousse blir det en härlig sommartårta. Fragilité med blåbär- och hallonmousse passar perfekt till sommarens alla kalas!

10 portioner

PT1H

1,5 timme

Betyg (134 st)

Sätt betyg

Ingredienser

125 g hasselnötter
2 dl Dansukker Farinsocker
5 äggvitor
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Blåbär- och hallonmousse
150 g blåbär
150 g hallon
1 dl vatten
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
1-2 tsk vatten
5 dl vispgrädde

Garnering
Dansukker Florsocker
färska bär

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 °C.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Mixa hasselnötterna och tillsätt farinsocker under tiden. Ställ åt sidan.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker, lite i taget under fortsatt vispning. Vänd ner hasselnötterna i marängen.

Bred ut ett jämnt lager av 2/3 delar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, 30x40 cm. Rita en rektangel, 20x30 cm på ett nytt bakplåtspapper och lägg detta på en plåt. Bred ut resterande smet i rektangeln.

Grädda en plåt i taget i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bottnarna svalna.

Gör under tiden moussen. Koka bären tillsammans med vattnet i cirka 5 minuter. Tillsätt socker och koka ytterligare i 5 minuter.

Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i bärkompotten. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Vispa grädden och vänd ner den i bärkompotten.

Skär den stora hasselnötsbotten på mitten. Lägg en av bottnarna på ett fat, bred över hälften av moussen och lägg på nästa botten. Bred på ett nytt lager mousse och lägg sedan på den tredje botten.

Garnerna med färska bär och pudra på florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!