Fragilité med blåbär- och hallonmousse

Fragilité är en mjuk marängtårta och tillsammans med blåbär- och hallonmousse blir det en härlig sommartårta. Fragilité med blåbär- och hallonmousse passar perfekt till sommarens alla kalas!

10 portioner

1,5 timme

Betyg (133 st)

Ingredienser

125 g hasselnötter
2 dl Dansukker Farinsocker
5 äggvitor
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Blåbär- och hallonmousse
150 g blåbär
150 g hallon
1 dl vatten
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
1-2 tsk vatten
5 dl vispgrädde

Garnering
Dansukker Florsocker
färska bär

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 °C.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Mixa hasselnötterna och tillsätt farinsocker under tiden. Ställ åt sidan.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker, lite i taget under fortsatt vispning. Vänd ner hasselnötterna i marängen.

Bred ut ett jämnt lager av 2/3 delar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, 30x40 cm. Rita en rektangel, 20x30 cm på ett nytt bakplåtspapper och lägg detta på en plåt. Bred ut resterande smet i rektangeln.

Grädda en plåt i taget i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bottnarna svalna.

Gör under tiden moussen. Koka bären tillsammans med vattnet i cirka 5 minuter. Tillsätt socker och koka ytterligare i 5 minuter.

Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i bärkompotten. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Vispa grädden och vänd ner den i bärkompotten.

Skär den stora hasselnötsbotten på mitten. Lägg en av bottnarna på ett fat, bred över hälften av moussen och lägg på nästa botten. Bred på ett nytt lager mousse och lägg sedan på den tredje botten.

Garnerna med färska bär och pudra på florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.