Fredriks Gelato

6 portioner Tid: 15 minuter + 6–7 timmar i frys
Fredriks Gelato
Betyg: (73st)

Ingredienser

5 dl vispgrädde, 40 %
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 390 g
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Smaksättning
ev hackad choklad, kanderade nötter eller hemmagjord sylt

Salt kolasås
200 g smör
2 dl vispgrädde, 40 %
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 tsk vaniljpulver eller skrapet från 1 vaniljstång
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 msk ekologisk kakao
3 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
flingsalt
ev glasstrutar

Krämig glass som får väldigt fin konsistens och är supergod till kolasåsen som har lite sälta.

Gör så här
1. Vispa grädden hårt och tillsätt sedan den kondenserade mjölken och vaniljsocker.
2. Smaksätt eventuellt glassen med grovt hackad choklad, grovt hackade kanderade nötter eller rippla glassmeten med en hemmagjord sylt.
3. Frys smeten i 6–7 timmar.
4. Kolasås: Smält smöret utan att det blir brynt. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop cirka 5 minuter till en ganska tjock kolasås. Låt såsen svalna. 
5.  Ta fram glassen en stund före servering och fyll eventuellt i strutar. Servera med kolasåsen som du toppar med lite flingsalt.

Recept Fredrik Rosell, Norrtälje