Gifflar

24 stycken
Gifflar
Betyg: (20st)

Ingredienser

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl olja
2 msk Dansukker Ljus Sirap
1 tsk salt
1/2 dl sesamfrön
ca 1 l vetemjöl

Fyllning alternativ 1
12 skivor skinka
24 skivor stark ost
1 röd paprika

Fyllning alternativ 2
3 hg köttfärs
1/2 pkt bacon, tärnat
1 finhackad liten gul lök
1 tärnad tomat
2 dl riven ost
salt, peppar
1 tsk Brun Farin
ev 1 klyfta pressad vitlök

Fräs bacon, lök och köttfärs. Tillsätt tomaten. Krydda. Blanda i osten.

1. Häll vatten i en bunke. Smula därefter i jästen och rör tills den löst sig.

2. Tillsätt sirapen, saltet, oljan och sesamfröna. Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk i 30 min.

3. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en cirkel som sporras i 8 trekanter.

4. Fördela någon av fyllningarna på den breda delen av trekanterna. Rulla samman från breda änden till den smala spetsiga. Se till att sidorna är stängda så att fyllningen inte rinner ut. Låt jäsa under duk. Sätt ugnen på 225º.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk. Går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker