Pistage- och passionsglass
Smaksättning
Kladdkaksbotten
Maräng
Börja med glassarna. Vispa äggulor och socker poröst. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i mjölkblandningen.
Sila genom en finmaskig sil och häll lika mycket smet i två skålar. Tillsätt mixade pistagenötter i den ena skålen och urgröpta passionsfrukter i den andra.
Kör blandningarna i glassmaskin en åt gången eller plasta in skålarna, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 5 tim. Rör om då och då.
Sätt ugnen på 175°C och gör kladdkakan.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl.
Häll smeten i en smord springform, ca 18 cm. Grädda mitt i ugnen 7-8 min. Låt svalna på galler.
Innan servering. Sätt ugnen på 250°C, grill. Ta ut glassen och lägg kakan på en fin ugnsfast form.
Vispa äggvitor och hälften av sockret i en bunke någon min. Tillsätt resten av sockret och citronen. Vispa till ett fast skum.
Skopa upp passionsglassen mitt på kakan och täck med pistageglassen. Stryk på marängen och ställ i ugnen ca 2-4 min, tills marängen fått färg. Servera.
Receptet är framtaget av