Glasstårta med svarta vinbär och kola

Glasstårta med svartvinbärsglass, kolaglass och smulpaj är ett vinnande koncept. Gräddad pajdeg som botten, ett lager kolaglass över och avslutningsvis svartvinbärsglass.

ca 10 bitar

Betyg (13 st)

Ingredienser

Kolaglass
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
70 g Dansukker Ljus Sirap
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Smulpaj
50 g smör, rumstempererat
25 g Dansukker Farinsocker
20 g Dansukker Ljus Sirap
45 g vetemjöl
40 g havregryn

Svartvinbärsglass
400 g svarta vinbär (ca 200 g puré)
70 g Dansukker Ljus Sirap
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Dekoration
pajsmulor
bär
ätbara blommor

Instruktioner

Börja med kolaglassen. Vispa samman äggulor, muscovadosocker och sirap i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då.

Gör smulpajen. Sätt ugnen på 150°C och blanda ihop alla ingredienser. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Häll 2/3 av smulorna i en avlång silikon/brödform, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 20 minuter. Ta ut kolaglassen och skopa över den på smulpajen, bred ut glassen jämnt över smulpajen. Ställ i frysen.

Gör svartvinbärsglassen. Skölj bären och koka upp tillsammans med sirapen. Häll genom en finmaskig sil så att det bara blir puré kvar. Ställ åt sidan.

Vispa samman äggulor och muscovadosocker i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen och tillsätt svartvinbärspurén. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då. Ta ut svartvinbärsglassen och skopa upp den över kolaglassen, bred svartvinbärsglassen jämnt över kolaglassen. Ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut glasstårtan ur formen och ställ på ett fat. Dekorera med resten av pajsmulorna, bär och ätbara blommor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!