Glasstårta med svarta vinbär och kola

Glasstårta med svartvinbärsglass, kolaglass och smulpaj är ett vinnande koncept. Gräddad pajdeg som botten, ett lager kolaglass över och avslutningsvis svartvinbärsglass.

ca 10 bitar

Betyg (31 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kolaglass
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
70 g Dansukker Ljus Sirap
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Smulpaj
50 g smör, rumstempererat
25 g Dansukker Farinsocker
20 g Dansukker Ljus Sirap
45 g vetemjöl
40 g havregryn

Svartvinbärsglass
400 g svarta vinbär (ca 200 g puré)
70 g Dansukker Ljus Sirap
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Dekoration
pajsmulor
bär
ätbara blommor

Instruktioner

Börja med kolaglassen. Vispa samman äggulor, muscovadosocker och sirap i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då.

Gör smulpajen. Sätt ugnen på 150°C och blanda ihop alla ingredienser. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Häll 2/3 av smulorna i en avlång silikon/brödform, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 20 minuter. Ta ut kolaglassen och skopa över den på smulpajen, bred ut glassen jämnt över smulpajen. Ställ i frysen.

Gör svartvinbärsglassen. Skölj bären och koka upp tillsammans med sirapen. Häll genom en finmaskig sil så att det bara blir puré kvar. Ställ åt sidan.

Vispa samman äggulor och muscovadosocker i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen och tillsätt svartvinbärspurén. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då. Ta ut svartvinbärsglassen och skopa upp den över kolaglassen, bred svartvinbärsglassen jämnt över kolaglassen. Ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut glasstårtan ur formen och ställ på ett fat. Dekorera med resten av pajsmulorna, bär och ätbara blommor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.