Glasstårta med svarta vinbär och kola

Glasstårta med svartvinbärsglass, kolaglass och smulpaj är ett vinnande koncept. Gräddad pajdeg som botten, ett lager kolaglass över och avslutningsvis svartvinbärsglass.

ca 10 bitar

Betyg (23 st)

Ingredienser

Kolaglass
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
70 g Dansukker Ljus Sirap
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Smulpaj
50 g smör, rumstempererat
25 g Dansukker Farinsocker
20 g Dansukker Ljus Sirap
45 g vetemjöl
40 g havregryn

Svartvinbärsglass
400 g svarta vinbär (ca 200 g puré)
70 g Dansukker Ljus Sirap
4 äggulor
50 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
200 ml mjölk
150 ml vispgrädde
140 g Dansukker Glykossirap

Dekoration
pajsmulor
bär
ätbara blommor

Instruktioner

Börja med kolaglassen. Vispa samman äggulor, muscovadosocker och sirap i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då.

Gör smulpajen. Sätt ugnen på 150°C och blanda ihop alla ingredienser. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Häll 2/3 av smulorna i en avlång silikon/brödform, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 20 minuter. Ta ut kolaglassen och skopa över den på smulpajen, bred ut glassen jämnt över smulpajen. Ställ i frysen.

Gör svartvinbärsglassen. Skölj bären och koka upp tillsammans med sirapen. Häll genom en finmaskig sil så att det bara blir puré kvar. Ställ åt sidan.

Vispa samman äggulor och muscovadosocker i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen och tillsätt svartvinbärspurén. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 3 timmar och rör om då och då. Ta ut svartvinbärsglassen och skopa upp den över kolaglassen, bred svartvinbärsglassen jämnt över kolaglassen. Ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut glasstårtan ur formen och ställ på ett fat. Dekorera med resten av pajsmulorna, bär och ätbara blommor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.