Gräddtårta med hemkokt sylt på sommarens bär

- Recept Zofia Selimi
Sommar i en tårta! Fylld med hemkokt sylt, len vaniljkräm och fluffig grädde – en riktig klassiker som jag älskar allra mest.

10-12 bitar

Tårtor
Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sylt
1 liter färska eller frysta bär (t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär)
500 g Dansukker Syltsocker

Fyllning
2 dl vaniljkräm ( köp eller hemgjord)
6 dl vispgrädde

Garnering
250 g färska jordgubbar
1 ask g hallon
1 ask blåbär
Citronmeliss

Instruktioner

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader under- och övervärme.

Klä en springform med bakplåtspapper i botten och sidor.

Vispa ägg och socker vitt och riktigt fluffigt, minst 5 minuter med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och ev. vaniljsocker) i en separat skål.

Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop med slickepott tills smeten är jämn och utan klumpar.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Testa med provsticka, den ska komma ut torr.

Låt svalna i formen i ca 5-8 min innan du vänder den på ett galleri. Låt kallna helt innan du delar den.

Sylt
Lägg bären i en kastrull. Om du använder stora bär som jordgubbar – dela dem i mindre bitar.

Värm upp försiktigt tills bären börjar släppa vätska. Tillsätt syltsockret och rör om

Låt koka i 3–5 minuter, skumma av om det behövs.

Häll upp sylten i rena, varma glasburkar. Sätt på lock direkt och låt svalna upp och ner. Öppnad burk bör förvaras i kylskåp.

Montera
Dela tårtbotten i 3 jämna delar.

Tips: Lägg gärna en bit bakplåtspapper under kanterna av tårtan – det skyddar fatet från gräddspill.

Bred ut sylt, bär, vaniljkräm, vispad grädde eller annan fyllning på varje lager. Avsluta med den översta botten.

Vispa grädden lätt (inte för hårt!) och bred den runt om hela tårtan med en slickepott eller tårtskrapa.

Toppa med jordgubbar, bär och citronmeliss.

- Recept Zofia Selimi @zofias_kok

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.