Gräddtårta med hemkokt sylt på sommarens bär

- Recept Zofia Selimi
Sommar i en tårta! Fylld med hemkokt sylt, len vaniljkräm och fluffig grädde – en riktig klassiker som jag älskar allra mest.

10-12 bitar

Tårtor
Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sylt
1 liter färska eller frysta bär (t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär)
500 g Dansukker Syltsocker

Fyllning
2 dl vaniljkräm ( köp eller hemgjord)
6 dl vispgrädde

Garnering
250 g färska jordgubbar
1 ask g hallon
1 ask blåbär
Citronmeliss

Instruktioner

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader under- och övervärme.

Klä en springform med bakplåtspapper i botten och sidor.

Vispa ägg och socker vitt och riktigt fluffigt, minst 5 minuter med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och ev. vaniljsocker) i en separat skål.

Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop med slickepott tills smeten är jämn och utan klumpar.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Testa med provsticka, den ska komma ut torr.

Låt svalna i formen i ca 5-8 min innan du vänder den på ett galleri. Låt kallna helt innan du delar den.

Sylt
Lägg bären i en kastrull. Om du använder stora bär som jordgubbar – dela dem i mindre bitar.

Värm upp försiktigt tills bären börjar släppa vätska. Tillsätt syltsockret och rör om

Låt koka i 3–5 minuter, skumma av om det behövs.

Häll upp sylten i rena, varma glasburkar. Sätt på lock direkt och låt svalna upp och ner. Öppnad burk bör förvaras i kylskåp.

Montera
Dela tårtbotten i 3 jämna delar.

Tips: Lägg gärna en bit bakplåtspapper under kanterna av tårtan – det skyddar fatet från gräddspill.

Bred ut sylt, bär, vaniljkräm, vispad grädde eller annan fyllning på varje lager. Avsluta med den översta botten.

Vispa grädden lätt (inte för hårt!) och bred den runt om hela tårtan med en slickepott eller tårtskrapa.

Toppa med jordgubbar, bär och citronmeliss.

- Recept Zofia Selimi @zofias_kok

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.