Hallon- och rabarbergrottor

- Recept Josefine Gunhamre
Himmelska kardemummakakor fyllda med hallon- och rabarbersylt. Sommarens favorit!

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Sylt
250 g rabarber
250 g hallon
250 g Dansukker syltsocker

Mördeg
250 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl Strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Instruktioner

1. Börja med sylten. Skölj rabarber, rensa hallon och skiva rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.
2. Låt koka cirka 6 minuter. Skumma väl (ta bort skum med en slev) och mixa sylten om så önskas. 
3. Häll upp varm i väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

4. Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
5. Vispa rumsvarmt smör och strösocker fluffigt.
6. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt, och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg, häll i kardemumma. Tillsätt riven mandelmassan och blanda till en jämn deg.
7. Dela degen i ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
8. Mjöla en citruspress och tryck ner den försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

Det blir sylt över och tur är väl det? Den kan du passa på att njuta av till våfflor, gröt eller annat gott i sommar! 

- Recept Josefine Gunhamre -

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?