Havtornsbakelser

En syrlig havtornsmousse på spröda nötbottnar, dekorerade med havtorn och nötter. Havtornsbakelser som passar perfekt nyårsfirandet.

6 portioner

PT1H

1,5-2 timmar

Betyg (21 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
130 g hasselnötter
130 g mandel
6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk mandelmjöl

Havtornsmousse
1 1/2 dl havtornssaft (ca 4 1/2 dl frysta bär)
6 gelatinblad
3 msk vatten
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 äggvitor
3 dl grädde

Garnering
Havtorn, tinade

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 °C. Mixa hasselnötter och mandel.

Tillsätt en äggvita och hälften av sockret.

Vispa resten av äggvitorna i en bunke till ett vitt skum. Sänk hastigheten och tillsätt resterande socker lite åt gången. Häll sist i mandelmjöl. Blanda samman allt.

Bred smeten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30x40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret. Låt svalna.

Gör under tiden moussen. Tina havtornen och mixa och sila genom en finmaskig sil så att endast saften blir kvar.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vatten och rörsocker. När sockerlagen når 110 °C, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. När sockerlagen når 121 °C häll den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

Vispa grädden fluffig. Värm havtornssaften till cirka 40 °C och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de löses upp. Vänd ner marängen försiktigt och sedan den vispade grädden försiktigt. Häll moussen i en spritspåse och ställ i kylen cirka 30 minuter.

Stansa ut 20 rundlar á la 7 cm av marängbotten. Spritsa sedan på moussen på första bottnen. Lägg på ytterligare en botten och ett lager mousse och sedan en botten till. Dekorera med tinade havtorn och hackade nötter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.