Havtornsbakelser

En syrlig havtornsmousse på spröda nötbottnar, dekorerade med havtorn och nötter. Havtornsbakelser som passar perfekt nyårsfirandet.

6 portioner

PT1H

1,5-2 timmar

Betyg (21 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
130 g hasselnötter
130 g mandel
6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk mandelmjöl

Havtornsmousse
1 1/2 dl havtornssaft (ca 4 1/2 dl frysta bär)
6 gelatinblad
3 msk vatten
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 äggvitor
3 dl grädde

Garnering
Havtorn, tinade

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 °C. Mixa hasselnötter och mandel.

Tillsätt en äggvita och hälften av sockret.

Vispa resten av äggvitorna i en bunke till ett vitt skum. Sänk hastigheten och tillsätt resterande socker lite åt gången. Häll sist i mandelmjöl. Blanda samman allt.

Bred smeten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30x40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret. Låt svalna.

Gör under tiden moussen. Tina havtornen och mixa och sila genom en finmaskig sil så att endast saften blir kvar.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vatten och rörsocker. När sockerlagen når 110 °C, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. När sockerlagen når 121 °C häll den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

Vispa grädden fluffig. Värm havtornssaften till cirka 40 °C och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de löses upp. Vänd ner marängen försiktigt och sedan den vispade grädden försiktigt. Häll moussen i en spritspåse och ställ i kylen cirka 30 minuter.

Stansa ut 20 rundlar á la 7 cm av marängbotten. Spritsa sedan på moussen på första bottnen. Lägg på ytterligare en botten och ett lager mousse och sedan en botten till. Dekorera med tinade havtorn och hackade nötter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.