Havtornsbakelser

6 portioner 1,5-2 timmar
Havtornsbakelser
Betyg: (6st)

Ingredienser

    Botten

    • 130 g hasselnötter
    • 130 g mandel
    • 6 äggvitor
    • 3 dl Dansukker Strösocker
    • 1 msk mandelmjöl

    Havtornsmousse

    • 1 1/2 dl havtornssaft (ca 4 1/2 dl frysta bär)
    • 6 gelatinblad
    • 3 msk vatten
    • 1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 3 äggvitor
    • 3 dl grädde

    Garnering

    • Havtorn, tinade

    Sätt ugnen på 150 °C. Mixa hasselnötter och mandel.

    Tillsätt en äggvita och hälften av sockret.

    Vispa resten av äggvitorna i en bunke till ett vitt skum. Sänk hastigheten och tillsätt resterande socker lite åt gången. Häll sist i mandelmjöl. Blanda samman allt.

    Bred smeten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30x40 cm.

    Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret. Låt svalna.

    Gör under tiden moussen. Tina havtornen och mixa och sila genom en finmaskig sil så att endast saften blir kvar.

    Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vatten och rörsocker. När sockerlagen når 110 °C, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. När sockerlagen når 121 °C häll den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

    Vispa grädden fluffig. Värm havtornssaften till cirka 40 °C och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de löses upp. Vänd ner marängen försiktigt och sedan den vispade grädden försiktigt. Häll moussen i en spritspåse och ställ i kylen cirka 30 minuter.

    Stansa ut 20 rundlar á la 7 cm av marängbotten. Spritsa sedan på moussen på första bottnen. Lägg på ytterligare en botten och ett lager mousse och sedan en botten till. Dekorera med tinade havtorn och hackade nötter.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker