Hemlagad ketchup

Hemlagad ketchup är godast! Tillaga denna ketchup med bl.a. plommontomter, tomatpuré, lök och mörkt muscovadorörsocker. Enkelt och gott!

Betyg (2 st)

Ingredienser

1 liten gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk chilipulver chipotle
2 burkar hela plommontomater
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Mörk Sirap
1 dl rödvinsvinäger
Salt och peppar

Instruktioner

Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlök och lök och låt mjukna i cirka 3 minuter. Tillsätt kryddor, rör om och låt småputtra på låg värme i cirka 10 minuter.

Tillsätt tomater, tomatpuré och vatten och låt koka upp. Koka ner på svag värme i cirka 15–20 minuter, tills ungefär häften av blandningen är kvar. Tillsätt socker, sirap och vinäger och låt sjuda ytterligare 10 minuter.

Låt blandningen svalna och kör därefter till slät konsistens i matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka ketchupen i pannan och låt koka upp på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Häll över på varma och väl rengjorda flaskor eller burkar. Förvarad i kylen håller ketchupen sig i cirka 2 veckor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.