1 liten gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk chilipulver chipotle
2 burkar hela plommontomater
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Mörk Sirap
1 dl rödvinsvinäger
Salt och peppar
Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlök och lök och låt mjukna i cirka 3 minuter. Tillsätt kryddor, rör om och låt småputtra på låg värme i cirka 10 minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré och vatten och låt koka upp. Koka ner på svag värme i cirka 15–20 minuter, tills ungefär häften av blandningen är kvar. Tillsätt socker, sirap och vinäger och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
Låt blandningen svalna och kör därefter till slät konsistens i matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka ketchupen i pannan och låt koka upp på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Häll över på varma och väl rengjorda flaskor eller burkar. Förvarad i kylen håller ketchupen sig i cirka 2 veckor.
Receptet är framtaget av