Jordgubbscheesecake med rabarberkompott

Jordgubbscheesecake med rabarberkompott är en somrig tårta till alla tillfällen. Lyxig cheesecake med jordgubbar och rabarber som aldrig slår fel!

10 bitar

ca 1,5 timmar + 4 timmar frystid

Betyg (59 st)

Ingredienser

Botten
8 st digestivekex
40 g smör
40 g helt bovete

Rabarberkompott
150 g rabarber
50 g jordgubbar
95 g Dansukker Gelésocker Multi
20 g Dansukker Glykossirap

Jordgubbscheesecake
400 g jordgubbar
190 g Dansukker Gelésocker Multi
3 äggulor
30 g Dansukker Florsocker
40 g Dansukker Glykossirap
300 g färskost
300 ml vispgrädde

Instruktioner

Mixa digestive, smält smöret och mixa ihop. Rosta bovete i en stekpanna någon minut och låt svalna. Blanda samman ingredienserna och tryck ner det som en botten i en rundel/löstagbar form, 18 cm i diameter. Ställ i frysen i 30 minuter.

Gör rabarberkompotten. Skölj och dela rabarbern och jordgubbarna i bitar. Koka alla ingredienser i en kastrull i cirka 4 minuter. Mixa och låt svalna. Häll kompotten i en silikonform/löstagbar form, 14 cm i diameter. Häll överbliven kompott i små runda silikonformar för dekoration. Ställ i frysen cirka 1 timme.

Förbered jordgubbscheesecaken. Mixa jordgubbarna och koka tillsammans med gelésocker i cirka 2 minuter. Låt svalna helt.

Vispa äggulor, florsocker och glykossirap poröst i en bunke. Tillsätt färskost och vispa blandningen slät. Vänd ner jordgubbspurén när den blivit helt kall. Vispa grädden i en separat skål och vänd ner i blandningen.

Ta ut botten ur frysen och lägg den i mitten av en rundel/löstagbar form, 20 cm i diameter, gärna med plastfilm runt, för höjden.

Häll över jordgubbscheesecaken och bred ytan slät. Om det blir cheesecake över, häll i små runda silikonformar för dekoration. Ställ i frysen i cirka 2 timmar.

Ta ut cheesecaken och kompotten från frysen och placera kompotten i mitten av cheesecaken, tryck ner så att den blir i jämnhöjd med cheesecakens topp. Snygga till cheesecakens sidor runt kompotten och ställ i frysen i cirka 2 timmar.

Ta bort formen och plastfilmen och dekorera cheesecaken med de extra små kompotterna, cheesecakes och jordgubbar. Servera cheesecaken efter 15-20 minuter i rumstemperatur.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.