Jordgubbsgelato

Jordgubbsgelato, Mamma mia, vad gott! Gelato är lite krämigare och kompaktare än vanlig glass. Smaksatt med sommarens godaste jordgubbar!

4 portioner

1 tim + 5 tim i frysen

Betyg (96 st)

Ingredienser

2 äggulor
3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 dl vispgrädde
250 g jordgubbar
1 tsk Dansukker Svenskt Strösocker

Instruktioner

Vispa äggula, socker och vaniljsocker poröst.

Koka upp mjölk och glykossirap i en kastrull. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggsmeten och rör om. Häll ner resten och rör samman allt.

Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda 6-8 minuter eller till 85°C, smeten får inte koka. Rör om under tiden.

Fyll diskhon med isvatten. Sila glassmeten och häll över i en ren skål och ställ ner den i isvattnet för att svalna av snabbt. Ställ sedan skålen i kylen 1 timme för att stå till sig.

Vispa grädde toppig och blanda ner i glassmeten. Mixa jordgubbar och strösocker till en puré och vänd ner.

Häll smeten i glassmaskinen och kör tills smeten är tjockflytande och krämig. Ställ i frysen.

Utan glassmaskin. Häll smeten i en behållare och ställ i frysen. Ta ut gelaton efter 40 minuter och vispa upp med en elvisp. Upprepa 2-3 gånger. Låt frysa 4-5 timmar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.