Jordgubbstårta med mjuk maräng

- Recept köket.se
Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!

Betyg (21 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g mandelspån 

Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl 
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Skalet från en halv citron

Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker

 

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar. 

Maräng
Vispa upp äggvitor till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng. 

Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet. 
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämnt. Sikta ner i äggulesmeten. 
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet. 

Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan. 
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt. 
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt. 
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig. 
Vispa grädden fluffigt tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar. 
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker. 

Tips 
Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!

- Recept köket.se - köket.se

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.