Jordgubbstårta med mjuk maräng
- Recept köket.se
Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!
Ingredienser
Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g mandelspån
Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Skalet från en halv citron
Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar.
Maräng
Vispa upp äggvitor till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng.
Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet.
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämnt. Sikta ner i äggulesmeten.
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet.
Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan.
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt.
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt.
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig.
Vispa grädden fluffigt tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker.
Tips
Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!
- Recept köket.se - köket.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.