Jordgubbstårta med mjuk maräng
- Recept köket.se
Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!
Ingredienser
Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g mandelspån
Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Skalet från en halv citron
Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar.
Maräng
Vispa upp äggvitor till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng.
Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet.
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämnt. Sikta ner i äggulesmeten.
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet.
Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan.
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt.
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt.
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig.
Vispa grädden fluffigt tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker.
Tips
Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!
- Recept köket.se - köket.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!