Jordgubbstårta med mjuk maräng
- Recept köket.se
Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!
Ingredienser
Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
50 g mandelspån
Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Skalet från en halv citron
Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar.
Maräng
Vispa upp äggvitor till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng.
Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet.
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämnt. Sikta ner i äggulesmeten.
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet.
Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan.
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt.
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt.
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig.
Vispa grädden fluffigt tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker.
Tips
Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!
- Recept köket.se - köket.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?