Jordgubbstårta med maräng

- Recept Ebba Kleberg von Sydow
Detta är s.k. Mariatårta, som jag gjorde i två runda formar för att få en rund tårta. Den kan lika gärna göras i en långpanna och blir då en rektangulär tårta.

Betyg (5 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl Dansukker Strösocker
5 äggulor
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk (3%)

Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker

Till dekoration
2 dl vispad vispgrädde
Jordgubbar efter smak
Jordgubbssylt, med Dansukker Syltsocker, så den är fast och fin.

Jordgubbssylt
2 dl skurna jordgubbar
1 dl Dansukker Syltsocker

Instruktioner

Så gör du enkla, snabba sylten: Blanda syltsockret med bären i en kastrull, låt det koka några minuter och häll sedan upp i en ren burk. Voilà! Då är sylten klar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Vispa med elvisp smör och socker vitt. Tillsätt äggulorna en i sänder. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, mjöl och mjölk och rör ihop till en smet. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt eller två smorda runda formar, med bakplåtspapper spänt i botten.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i sänder tills du får till en fast maräng. Bred ut marängen över smeten i formarna/formen.

Sätt in kakorna i ugnen i 20 – 25 minuter. Låt svalna. Under tiden kan du vispa grädden och noppa jordgubbarna.

Lägg ihop kakorna med jordgubbssylt emellan, sprid grädde över tårtan och garnera med jordgubbar. Festen kan börja!

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.