Jordgubbstårta med maräng

- Recept Ebba Kleberg von Sydow
Detta är s.k. Mariatårta, som jag gjorde i två runda formar för att få en rund tårta. Den kan lika gärna göras i en långpanna och blir då en rektangulär tårta.

Betyg (1 st)

Ingredienser

Botten
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl Dansukker Strösocker
5 äggulor
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk (3%)

Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker

Till dekoration
2 dl vispad vispgrädde
Jordgubbar efter smak
Jordgubbssylt, med Dansukker Syltsocker, så den är fast och fin.

Jordgubbssylt
2 dl skurna jordgubbar
1 dl Dansukker Syltsocker

Instruktioner

Så gör du enkla, snabba sylten: Blanda syltsockret med bären i en kastrull, låt det koka några minuter och häll sedan upp i en ren burk. Voilà! Då är sylten klar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Vispa med elvisp smör och socker vitt. Tillsätt äggulorna en i sänder. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, mjöl och mjölk och rör ihop till en smet. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt eller två smorda runda formar, med bakplåtspapper spänt i botten.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i sänder tills du får till en fast maräng. Bred ut marängen över smeten i formarna/formen.

Sätt in kakorna i ugnen i 20 – 25 minuter. Låt svalna. Under tiden kan du vispa grädden och noppa jordgubbarna.

Lägg ihop kakorna med jordgubbssylt emellan, sprid grädde över tårtan och garnera med jordgubbar. Festen kan börja!

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!