Jordgubbstårta med maräng - Recept

Jordgubbstårta med maräng

Detta är s.k. Mariatårta, som jag gjorde i två runda formar för att få en rund tårta. Den kan lika gärna göras i en långpanna och blir då en rektangulär tårta.
- Recept Ebba Kleberg von Sydow
Jordgubbstårta med maräng
Betyg (0st)

Ingredienser

    Botten

    • 100 g rumsvarmt smör
    • 1,5 dl Dansukker Strösocker
    • 5 äggulor
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 tsk bakpulver
    • 2 dl vetemjöl
    • 3/4 dl mjölk (3%)

    Maräng

    • 5 äggvitor
    • 2 1/2 dl Dansukker Strösocker

    Till dekoration

    • 2 dl vispad vispgrädde
    • Jordgubbar efter smak
    • Jordgubbssylt, med Dansukker Syltsocker, så den är fast och fin.

    Jordgubbssylt

    • 2 dl skurna jordgubbar
    • 1 dl Dansukker Syltsocker

    Så gör du enkla, snabba sylten: Blanda syltsockret med bären i en kastrull, låt det koka några minuter och häll sedan upp i en ren burk. Voilà! Då är sylten klar.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Botten: Vispa med elvisp smör och socker vitt. Tillsätt äggulorna en i sänder. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, mjöl och mjölk och rör ihop till en smet. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt eller två smorda runda formar, med bakplåtspapper spänt i botten.

    Maräng: Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i sänder tills du får till en fast maräng. Bred ut marängen över smeten i formarna/formen.

    Sätt in kakorna i ugnen i 20 – 25 minuter. Låt svalna. Under tiden kan du vispa grädden och noppa jordgubbarna.

    Lägg ihop kakorna med jordgubbssylt emellan, sprid grädde över tårtan och garnera med jordgubbar. Festen kan börja!


    ;