2 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Finkorningt Strösocker
1 1/4 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 tsk salt
1 dl mjölk
1 tsk citronsaft
50 g smör
1 ägg, lätt uppvispat
50 g smör, smält + rapsolja till pensling av plåt
Munkplåt
Sätt ugnen på 200 °C. Pensla munkplåten noga med rapsolja.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
Blanda mjölk och citronsaft i en skål, rör om.
Smält smör. Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen och blanda.
Fyll formen till hälften med smet. Använd gärna en spritspåse så blir det lättare att fylla hålen.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 6-8 minuter. Låt dem svalna några minuter innan de tas ur formen. Pensla formen mellan varje omgång.
3 VARIANTER AV TOPPING
Kanel och socker
1/2 dl Dansukker Strösocker
1-2 tsk malen kanel
50 g smält smör
Blanda socker och kanel. Pensla munkarna med smör när de fortfarande är varma och doppa dem i sockerblandningen.
Glasyr och polkagriskross
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
1 dl krossade polkagrisar
Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Glasera munkarna och toppa med polkagrisar.
Pepparkaksglasyr
2 dl Dansukker Florsocker
1-2 msk vatten
2 tsk pepparkakskrydda
Blanda samman florsocker och vatten till en smidig smet. Tillsätt pepparkakskrydda. Bred glasyren på munkarna.
Receptet är framtaget av