Julstjärna

En saftig och smakrik julstjärna gjord på vetedeg med fyllning av bland annat mörk choklad, apelsin, rörsocker och kanel. Pyssel när det är som godast.

ca 15-20 bitar

PT1H

ca 2 timmar

Betyg (15 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, malen
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Fyllning
80 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel, malen
skalet från 1 apelsin, gärna obesprutad
3 msk färskpressad apelsinsaft
1 tsk majsstärkelse

Pensling
1 ägg + vatten + 1 knivsudd salt
Dansukker Svenskt Pärlsocker

Instruktioner

Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt yoghurt, smör, sirap, kardemumma samt ägg och arbeta ihop. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare vetemjöl om det behövs och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Finhacka choklad och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till runda plattor, använd en cirkel, cirka 25 cm i diameter som mall när du kavlar. Lägg först en platta på en plåt med bakplåtspapper.

Bred på fyllning på första plattan, fördela fyllningen så att det räcker till 3 plattor och den deg som blir över. Lägg på nästa platta och bred på ett lager fyllning. Upprepa till sista plattan lagts men lägg ingen fyllning på den.

Skär 16 skåror cirka 2 cm ut från mitten och snurra dem två och två ut från varandra och tryck till ändarna. Använd resten av degen till att göra bullar.

Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C, under- och övervärme.

Pensla stjärnan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?