Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, malen
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
Fyllning
80 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel, malen
skalet från 1 apelsin, gärna obesprutad
3 msk färskpressad apelsinsaft
1 tsk majsstärkelse
Pensling
1 ägg + vatten + 1 knivsudd salt
Dansukker Svenskt Pärlsocker
Instruktioner
Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt yoghurt, smör, sirap, kardemumma samt ägg och arbeta ihop. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare vetemjöl om det behövs och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Finhacka choklad och mixa tillsammans med övriga ingredienser.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till runda plattor, använd en cirkel, cirka 25 cm i diameter som mall när du kavlar. Lägg först en platta på en plåt med bakplåtspapper.
Bred på fyllning på första plattan, fördela fyllningen så att det räcker till 3 plattor och den deg som blir över. Lägg på nästa platta och bred på ett lager fyllning. Upprepa till sista plattan lagts men lägg ingen fyllning på den.
Skär 16 skåror cirka 2 cm ut från mitten och snurra dem två och två ut från varandra och tryck till ändarna. Använd resten av degen till att göra bullar.
Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C, under- och övervärme.
Pensla stjärnan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.