Julstjärna

En saftig och smakrik julstjärna gjord på vetedeg med fyllning av bland annat mörk choklad, apelsin, rörsocker och kanel. Pyssel när det är som godast.

ca 15-20 bitar

ca 2 timmar

Betyg (1 st)

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, malen
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Fyllning
80 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel, malen
skalet från 1 apelsin, gärna obesprutad
3 msk färskpressad apelsinsaft
1 tsk majsstärkelse

Pensling
1 ägg + vatten + 1 knivsudd salt
Dansukker Svenskt Pärlsocker

Instruktioner

Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt yoghurt, smör, sirap, kardemumma samt ägg och arbeta ihop. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare vetemjöl om det behövs och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Finhacka choklad och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till runda plattor, använd en cirkel, cirka 25 cm i diameter som mall när du kavlar. Lägg först en platta på en plåt med bakplåtspapper.

Bred på fyllning på första plattan, fördela fyllningen så att det räcker till 3 plattor och den deg som blir över. Lägg på nästa platta och bred på ett lager fyllning. Upprepa till sista plattan lagts men lägg ingen fyllning på den.

Skär 16 skåror cirka 2 cm ut från mitten och snurra dem två och två ut från varandra och tryck till ändarna. Använd resten av degen till att göra bullar.

Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C, under- och övervärme.

Pensla stjärnan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.