Julstjärna

En saftig och smakrik julstjärna gjord på vetedeg med fyllning av bland annat mörk choklad, apelsin, rörsocker och kanel. Pyssel när det är som godast.

ca 15-20 bitar

PT1H

ca 2 timmar

Betyg (15 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl naturell yoghurt, 3%
100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, malen
1 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Fyllning
80 g mörk choklad
125 g smör, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel, malen
skalet från 1 apelsin, gärna obesprutad
3 msk färskpressad apelsinsaft
1 tsk majsstärkelse

Pensling
1 ägg + vatten + 1 knivsudd salt
Dansukker Svenskt Pärlsocker

Instruktioner

Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt yoghurt, smör, sirap, kardemumma samt ägg och arbeta ihop. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare vetemjöl om det behövs och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Finhacka choklad och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till runda plattor, använd en cirkel, cirka 25 cm i diameter som mall när du kavlar. Lägg först en platta på en plåt med bakplåtspapper.

Bred på fyllning på första plattan, fördela fyllningen så att det räcker till 3 plattor och den deg som blir över. Lägg på nästa platta och bred på ett lager fyllning. Upprepa till sista plattan lagts men lägg ingen fyllning på den.

Skär 16 skåror cirka 2 cm ut från mitten och snurra dem två och två ut från varandra och tryck till ändarna. Använd resten av degen till att göra bullar.

Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C, under- och övervärme.

Pensla stjärnan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.