Julstubbe

Len och krämig vaniljfyllning i en rulle av magiskt mustig choklad. Denna julstubbe passar utmärkt när det väntas många till julfikat. Roligt julpyssel för familjen också.

ca 15 bitar

PT55M

ca 1 timme

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Ganache 
2 dl vispgrädde 
200 g mörk choklad

Vaniljfyllning 
2 äggulor 
2 dl mjölk 
1 tsk Dansukker Vaniljsocker 
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 
1 msk majsstärkelse 
100 g smör, rumstempererat

Botten
3 ägg 
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker 
3/4 dl potatismjöl 
3 msk kakao 
1/2 tsk bakpulver 
1 tsk Dansukker Svenskt Strösocker 

Dekoration
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Börja med ganachen. Koka upp grädde och tillsätt hackad choklad. Rör till smeten är helt jämn. Ställ i kylen för att stelna lite.

Gör vaniljfyllningen. Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt sjuda i någon minut, vispa konstant. Ställ åt sidan och låt krämen bli helt kall.

Gör under tiden botten till rulltårtan. Sätt ugnen på 250°C, över- och undervärme.

Vispa ägg och farinsocker några minuter till smeten är porös.

Sikta ihop potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner försiktigt. Rör till en jämn smet. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut i ett jämnt lager.

Grädda botten i mitten av ugnen i 4-5 min.

Lägg ett bakplåtspapper på en ren kökshandduk. Strö strösocker i ett jämnt lager på bakplåtspappret och vänd över botten direkt från ugnen på bakplåtspappret med strösocker. Dra försiktigt bort det gamla och lägg på ett nytt.

Rulla ihop botten in i kökshandduken med bakplåtspappret under och ovanpå, så tight som möjligt men försiktigt. Låt svalna helt.

Vispa vaniljfyllningen med en elvisp och tillsätt lite smör i taget. Vispa några minuter, till fyllningen blivit fluffig. Bred ut den på rulltårtan och rulla ihop från kortsidan, så att rulltårtan blir lite tjockare.

Ta ut ganachen i tid så den inte blir för hård och bred på ett tjockt och fint lager runt rulltårtan. Ställ i kylen ca 10 min och gör sedan märken med en kniv så att det ser ut som en stubbe. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Vintersaga och Glögg sour

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.