Julstubbe

Len och krämig vaniljfyllning i en rulle av magiskt mustig choklad. Denna julstubbe passar utmärkt när det väntas många till julfikat. Roligt julpyssel för familjen också.

ca 15 bitar

PT55M

ca 1 timme

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Ganache 
2 dl vispgrädde 
200 g mörk choklad

Vaniljfyllning 
2 äggulor 
2 dl mjölk 
1 tsk Dansukker Vaniljsocker 
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 
1 msk majsstärkelse 
100 g smör, rumstempererat

Botten
3 ägg 
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker 
3/4 dl potatismjöl 
3 msk kakao 
1/2 tsk bakpulver 
1 tsk Dansukker Svenskt Strösocker 

Dekoration
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Börja med ganachen. Koka upp grädde och tillsätt hackad choklad. Rör till smeten är helt jämn. Ställ i kylen för att stelna lite.

Gör vaniljfyllningen. Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt sjuda i någon minut, vispa konstant. Ställ åt sidan och låt krämen bli helt kall.

Gör under tiden botten till rulltårtan. Sätt ugnen på 250°C, över- och undervärme.

Vispa ägg och farinsocker några minuter till smeten är porös.

Sikta ihop potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner försiktigt. Rör till en jämn smet. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut i ett jämnt lager.

Grädda botten i mitten av ugnen i 4-5 min.

Lägg ett bakplåtspapper på en ren kökshandduk. Strö strösocker i ett jämnt lager på bakplåtspappret och vänd över botten direkt från ugnen på bakplåtspappret med strösocker. Dra försiktigt bort det gamla och lägg på ett nytt.

Rulla ihop botten in i kökshandduken med bakplåtspappret under och ovanpå, så tight som möjligt men försiktigt. Låt svalna helt.

Vispa vaniljfyllningen med en elvisp och tillsätt lite smör i taget. Vispa några minuter, till fyllningen blivit fluffig. Bred ut den på rulltårtan och rulla ihop från kortsidan, så att rulltårtan blir lite tjockare.

Ta ut ganachen i tid så den inte blir för hård och bred på ett tjockt och fint lager runt rulltårtan. Ställ i kylen ca 10 min och gör sedan märken med en kniv så att det ser ut som en stubbe. Dofta över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.