Fördeg
Deg
Fyllning
övrigt
Fördeg
Blanda alla ingredienser till fördegen så det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.
Deg
Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter. Täck bunken igen och låt degen sedan vila i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.
Fyllning
Rör samman alla ingredienser. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut.
Baka ut bullarna
Dela degen i två delar. Kavla ut var och en av dem och bred på fyllningen jämt över hela. Vik degen på mitten och skär sedan remsor och snurra ihop dem.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa i ca 2 timmar under bakduk.
Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker.
Blanda ihop Vit sirap och vatten.
Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter. Pensla dem sedan med sirapsblandningen alldeles direkt när de kommer från ugnen.
Klart att njutas!
- Recept Malin Sahlberg - Fredagskakan