Kanelbullar

36-40 bullar
Hur är den perfekta kanelbullen? För mig ska den perfekta kanelbullen vara stor och jämn i formen, ha mycket kanelfyllning och vara extra saftiga!
- Recept Peter Dahlberg
Kanelbullar
Betyg: (2st)

Ingredienser

    FÖRDEG

    • 5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
    • 50 g röd jäst
    • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap (210 g)
    • 1 msk kardemummakärnor
    • 8 dl vetemjöl special (480 g)

    EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN

    • 6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
    • 1 ekologiskt ägg
    • 1 tsk salt
    • 250 g mjukt smör

    FYLLNING

    • 300 g mjukt smör
    • 1 1/2 dl Dansukker Brun Farin (112 g)
    • 1/2 dl malen kanel

    • 1 ekologiskt ägg
    • 1 nypa salt
    • Dansukker Pärlsocker

    1. Värm mjölken i en kastrull till 30-35 grader tillsammans med mortlad kardemumma.

    2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, Vit Sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.

    3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.

    4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.

    5. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, Brun Farin och malen kanel och bred över degen. Rulla ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme.

    6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.

    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.

    8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.