Botten
100 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 ägg
Sås
200 g plommon
1 dl Dansukker Glykossirap
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 msk smör eller margarin
1 1/2 dl äpplejuice
3 äpplen
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk mald kanel
Smör eller margarin
Garnering
björnbär
Vispa samman mandelmassa och matfett med elvisp. Tillsätt vetemjölet och ägget och blanda väl. Bre ut smeten till en 1 centimeter tjock rektangel på ett smörat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter.
Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och sjud i 5 minuter. Mixa och passera genom en sil.
Skala, halvera, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda farinsocker och kanel och doppa äppleklyftorna i detta. Stek äppleklyftorna precis mjuka i matfett i en stekpanna.
Skär ut trekanter av bottnen och lägg på assietter. Fördela äppleklyftorna på trekanterna. Garnera med t ex ett björnbär. Servera såsen till. Har du inga plommon kan du byta ut dessa mot 100 gram katrinplommon.
Receptet är framtaget av