Karamellmarängtårta med jordgubb och citronsylt

- Recept Katarina Kling
En lättbakad tårta som blir en given succé till midsommar.

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Maräng
5 st äggvitor
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl Dansukker Strösocker
1 msk maizena
0,5 tsk citronsaft

Jordgubb och citronsylt
250 g jordgubbar
1,5 dl Dansukker Syltsocker
0,5 citron, skal och saft

Till dekoration
5 dl vispgrädde
0,5 liter färska jordgubbar

Instruktioner

Börja med marängbottnarna
Sätt igång ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll i strösocker och muscovadorörsocker lite i taget och fortsätt att vispa. När allt socker är i så fortsätter du vispa 5 minuter. Blanda till sist i maizena och citronsaft.

Ha ut marängen i två rundlar. Grädda i ca 50 minuter. Stäng av värmen och låt marängbottnarna stå kvar på eftervärmen i ca 1 timme.

Sylten
Dela jordgubbarna och lägg dem i en kastrull med syltsocker, citronskal och citronsaft. Låt koka upp och koka i 2-5 minuter. Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.

Tag kastrullen från värmen, skumma noga och låt svalna.

Vispa grädden. Lägg hälften av grädden på en marängbotten och ha på hälften av sylten. Lägg på den andra marängbotten och toppa med resten av grädden och sylten. Dekorera med färska jordgubbar. Riv gärna över lite citronskal.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.