Karamellmarängtårta med jordgubb och citronsylt - Recept

Karamellmarängtårta med jordgubb och citronsylt

En lättbakad tårta som blir en given succé till midsommar.
- Recept Katarina Kling
Karamellmarängtårta med jordgubb och citronsylt
Betyg (0st)

Ingredienser

    Maräng

    • 5 st äggvitor
    • 2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 msk maizena
    • 0,5 tsk citronsaft

    Jordgubb och citronsylt

    • 250 g jordgubbar
    • 1,5 dl Dansukker Syltsocker
    • 0,5 citron, skal och saft

    Till dekoration

    • 5 dl vispgrädde
    • 0,5 liter färska jordgubbar

    Börja med marängbottnarna
    Sätt igång ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll i strösocker och muscovadorörsocker lite i taget och fortsätt att vispa. När allt socker är i så fortsätter du vispa 5 minuter. Blanda till sist i maizena och citronsaft.

    Ha ut marängen i två rundlar. Grädda i ca 50 minuter. Stäng av värmen och låt marängbottnarna stå kvar på eftervärmen i ca 1 timme.

    Sylten
    Dela jordgubbarna och lägg dem i en kastrull med syltsocker, citronskal och citronsaft. Låt koka upp och koka i 2-5 minuter. Gör ett konsistensprov genom att lägga lite sylt på en kall tallrik och känn om den är lagom.

    Tag kastrullen från värmen, skumma noga och låt svalna.

    Vispa grädden. Lägg hälften av grädden på en marängbotten och ha på hälften av sylten. Lägg på den andra marängbotten och toppa med resten av grädden och sylten. Dekorera med färska jordgubbar. Riv gärna över lite citronskal.


    ;