Kardemummabullar - Recept

Kardemummabullar

Ca 35-40 st 2 timmar
Kardemummabullar penslade med smör och doppade i en socker- och kardemummablandning. Saftiga bullar med en härlig smak av kardemumma. Baka och njut!
Kardemummabullar
Betyg (32st)

Ingredienser

    Vetedeg

    • 50 g jäst för söta degar
    • 5 dl mjölk, rumstempererad
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 1 ½ dl Dansukker Vit Sirap
    • 3 tsk kardemumma, stött
    • 13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
    • 1/2 tsk salt

    Fyllning

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 3 tsk kardemumma, stött

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten

    Garnering

    • Smör, smält
    • Dansukker Strösocker
    • kardemumma, stött

    Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.

    Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.

    Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.

    Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

    Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

    Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.

    Tips. Frys in bullarna utan garneringen. Ta ut ur frysen när de ska ätas och pensla på smält smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;