Ingredienser
Vetedeg
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, rumstempererad
200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl Dansukker Vit Sirap
3 tsk kardemumma, stött
13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
1/2 tsk salt
Fyllning
200 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk kardemumma, stött
Pensling
1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten
Garnering
smör, smält
Dansukker Strösocker
kardemumma, stött
Fyllning till semla
mandelmassa
mandel, hackad
vispgrädde
Instruktioner
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.
Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.
Blanda mandelmassa med hackade mandlar. Skär av ett lock från kardemummabullen och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa över vispad grädde och lägg på locket.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?