Kardemummabullesemla

Ca 35-40 st 2 timmar
Klassisk semla och en sockrad kardemummabulle, den perfekta kombinationen som har allt! Skär av ett lock från kardemummabullen, fyll med mandelmassa och grädde.
Kardemummabullesemla
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Vetedeg

    • 50 g jäst för söta degar
    • 5 dl mjölk, rumstempererad
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 1 ½ dl Dansukker Vit Sirap
    • 3 tsk kardemumma, stött
    • 13-15 dl, ca 800 g vetemjöl
    • 1/2 tsk salt

    Fyllning

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 3 tsk kardemumma, stött

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat + lite salt + lite vatten

    Garnering

    • smör, smält
    • Dansukker Strösocker
    • kardemumma, stött

    Fyllning till semla

    • mandelmassa
    • mandel, hackad
    • vispgrädde

    Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.

    Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.

    Låt jäsa under plast i cirka 30 minuter.

    Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager.

    Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

    Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

    Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.

    Blanda mandelmassa med hackade mandlar. Skär av ett lock från kardemummabullen och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa över vispad grädde och lägg på locket.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker