Kardemummakaka med rompocherade päron

En underbar dessert med det lilla extra. Gör i förväg och montera ihop precis innan servering.

6 portioner

ca 2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

Kardemummakaka
2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk kardemumma, nystött
2 tsk kanel
3/4 dl rapsolja
3/4 dl mjölk 

Rompocherade päron
6 små päron
2 dl vatten
1 dl mörk rom
1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 kanelstång

Glasyr
1/2 dl Dansukker Florsocker
75 g färskost
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
mjölk
matolja till formarna
kanel på toppen

Instruktioner

Skala päron och låt stjälken sitta kvar. Lägg päron och resterande ingredienser i en kastrull och låt sjuda med lock tills de är mjuka, cirka 30 minuter. Låt päronen svalna i lagen.

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme. Gnid in 6 suffléformar (alt större muffinsformar) med matolja.

Vispa ägg och farinsocker till en krämig och luftig smet.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en separat skål. Vänd ner i ägg- och sockerblandningen. Rör slutligen ner olja och mjölk och rör till en jämn smet.

Fyll formarna med 2/3 smet. Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Låt kakorna svalna en aning innan de vänds ur sina formar.

Servering
Gröp ur ett hål, lika brett som päronet, i kakan. Sätt päronet i hålet så att det sitter stabilt. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren utom mjölken. Vispa ner lite mjölk i taget till önskad konsistens. Såsen ska vara rinnig men krämig. Skeda över glasyr över päronet och strö över kanel.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.