Kladdkaka med saltkaramell

12 bitar

Betyg (277 st)

Ingredienser

 

Saltkaramell
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 msk vatten
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
100 g smör, delad i kuber

Kladdkaka
250 g mörk choklad, hackad
150 g smör, delad i kuber
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
6 ägg, separerade 
 
Servering
200 g hallon, tinade eller färska
Dansukker Florsocker
vispgrädde

 

 

Instruktioner

Börja med saltkaramellen. Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör medan sockret löses upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka tills karamellen blivit lite mörk.
Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.
 
Sätt ugnen på 190°C och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn. Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
Tillsätt äggulan en i taget och rör om. Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd ner i chokladsmeten, lite i taget.
Häll 2/3 av chokladsmeten i formen och häll saltkaramellen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i cirka 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten. Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten. 

Lägg kakan på ett fat och lägg hallonen på toppen av kakan. Pudra med florsocker. Vispa grädden och servera. 
 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Himmelska hallon

Våra himmelska hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.