Kladdkaka med salt karamell

12 bitar

PT55M
Betyg (324 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Salt karamell
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 msk vatten
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
100 g smör, delad i kuber

Kladdkaka
250 g mörk choklad, hackad
150 g smör, delad i kuber
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
6 ägg, separerade

Servering
200 g hallon, tinade eller färska
Dansukker Florsocker
vispgrädde

Instruktioner

Börja med karamellfyllningen. Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör så lite som möjligt tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka i cirka 7-10 minuter tills karamellen blivit gyllenbrun. 
 
Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.
 
Sätt ugnen på 190°C och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
 
Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn. Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
 
Tillsätt äggulan en i taget och rör om. Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd ner i chokladsmeten, lite i taget.
 
Häll 2/3 av chokladsmeten i formen och häll karamellfyllningen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i cirka 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten.
 
Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten. 

Lägg kakan på ett fat och lägg hallonen på toppen av kakan. Pudra med florsocker. Vispa grädden och servera. 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?