Klenäter

Klenäter är ett klassiskt julbak. Smaksätt dina klenäter med konjak, citron och varför inte lite kardemumma och doppa de friterade bakverken i socker.

35-40 st.

ca 2 tim

Betyg (0 st)

Ingredienser

150 g smör, rumstempererat
210 g Dansukker Vit Sirap
3 ägg
50 ml grädde
0,7 cl konjak, kan uteslutas
7,5 g bakpulver
ca 480 g vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron, gärna ekologisk

Smaksättning av degen efter eget tycke
2 g kardemumma

För tillagning
kokosfett eller olja till fritering
Dansukker Eko Socker

Instruktioner

Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.

Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas. 

Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.

Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.

Fritera klenäterna gyllenbruna i kokosfett/ olja, 180°C i ca 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.