Klenäter

Klenäter är ett klassiskt julbak. Smaksätt dina klenäter med konjak, citron och varför inte lite kardemumma och doppa de friterade bakverken i socker.

35-40 st.

ca 2 tim

Betyg (0 st)

Ingredienser

150 g smör, rumstempererat
210 g Dansukker Vit Sirap
3 ägg
50 ml grädde
0,7 cl konjak, kan uteslutas
7,5 g bakpulver
ca 480 g vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron, gärna ekologisk

Smaksättning av degen efter eget tycke
2 g kardemumma

För tillagning
kokosfett eller olja till fritering
Dansukker Eko Socker

Instruktioner

Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.

Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas. 

Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.

Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.

Fritera klenäterna gyllenbruna i kokosfett/ olja, 180°C i ca 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.