Smaksättning av degen efter eget tycke
För tillagning
Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.
Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas.
Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.
Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.
Fritera klenäterna gyllenbruna i kokosfett/ olja, 180°C i ca 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.
Receptet är framtaget av