Klenäter

Klenäter är ett klassiskt julbak. Smaksätt dina klenäter med konjak, citron och varför inte lite kardemumma och doppa de friterade bakverken i socker.

35-40 st.

PT1H

ca 2 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

150 g smör, rumstempererat
210 g Dansukker Vit Sirap
3 ägg
50 ml grädde
0,7 cl konjak, kan uteslutas
7,5 g bakpulver
ca 480 g vetemjöl
rivet skal av 1/2 citron, gärna ekologisk

Smaksättning av degen efter eget tycke
2 g kardemumma

För tillagning
kokosfett eller olja till fritering
Dansukker Eko Socker

Instruktioner

Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.

Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas. 

Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.

Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.

Fritera klenäterna gyllenbruna i kokosfett/ olja, 180°C i ca 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?