Klenäter

Klenäter

35-40 st. ca 2 tim
Klenäter är ett klassiskt julbak. Smaksätt dina klenäter med konjak, citron och varför inte lite kardemumma och doppa de friterade bakverken i socker.
Klenäter
Betyg (0st)

Ingredienser

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 210 g Dansukker Vit Sirap
  • 3 ägg
  • 50 ml grädde
  • 0,7 cl konjak, kan uteslutas
  • 7,5 g bakpulver
  • ca 480 g vetemjöl
  • rivet skal av 1/2 citron, gärna ekologisk

Smaksättning av degen efter eget tycke

  • 2 g kardemumma

För tillagning

  • kokosfett eller olja till fritering
  • Dansukker Eko Socker

Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.

Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas. 

Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.

Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.

Fritera klenäterna gyllenbruna i kokosfett/ olja, 180°C i ca 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;