Klottårta - Recept

Klottårta

Klottårta
Betyg (5st)

Ingredienser

4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 ägg
2 dl mjölk
1 msk potatismjöl
1/2 dl vispgrädde
3/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
4 gelatinblad
vaniljkrämen
3 dl vispgrädde

Garnering
300 g mandelmassa
2 dl Dansukker Florsocker
röd hushållsfärg

Smöra och bröa en rund form, cirka 26 cm i diameter.

Vispa ägg och socker lätt och luftigt. Blanda de övriga ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna. Dela kan i tre bottnar.

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten. Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud under omrörning till krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner i den varma krämen. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i krämen när denna svalnat av.

Bre en tredjedel av krämen på den ena bottnen, mer mitt på än vid sidorna. Lägg på den andra bottnen och bre även vaniljkräm på denna. Lägg på den sista botten och bre på resten av vaniljkrämen på denna, även på sidorna av kakan. Se till att det mesta av krämen kommer i mitten så att tårtan blir bullig på mitten.

Arbeta in florsockret i mandelmassan. Färga den röd. Kavla ut mandelmassan tunt mellan två bakplåtspapper. Täck tårtan med mandelmassan. Tryck till vid sidorna och skär bort överflödig mandelmassa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;