Knäck

- Recept Leila Lindholm
Det här är mitt grundrecept på knäck. Det kan med fördel smaksättas på massor av sätt och inte bara göras på traditionellt vis med hackad mandel. Exempel på smaksättningar: rivet limeskal, choklad och rostade hasselnötter, ingefära, pepparkakskrydda, stött kardemumma, rivet apelsinskal eller rostad kokos. Tänk på att försöka undvika att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig, och använd enbart rena redskap av metall. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull, och var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.

50 stycken

Betyg (34 st)

Ingredienser

2 dl muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk smör
1 msk lakritspulver

Instruktioner

1. Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar smet i iskalltvatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter.

3. Tillsätt smör och lakritspulver.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.

5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.


Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.


Recept Leila Lindholm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.