Knäck

50 stycken
Det här är mitt grundrecept på knäck. Det kan med fördel smaksättas på massor av sätt och inte bara göras på traditionellt vis med hackad mandel. Några exempel på olika smaksättningar är rivet limeskal, choklad och rostade hasselnötter, ingefära, pepparkakskrydda, stött kardemumma, rivet apelsinskal eller rostad kokos. Tänk på att försöka undvika att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig, och använd enbart rena redskap av metall. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull, och var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.
- Recept Leila Lindholm
Knäck
Betyg: (17st)

Ingredienser

  • 2 dl muscovadorörsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 msk smör
  • 1 msk lakritspulver

1. Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar smet i iskalltvatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter.

3. Tillsätt smör och lakritspulver.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.

5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.


Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.


Recept Leila Lindholm