Knäck

- Recept Leila Lindholm
Det här är mitt grundrecept på knäck. Det kan med fördel smaksättas på massor av sätt och inte bara göras på traditionellt vis med hackad mandel. Exempel på smaksättningar: rivet limeskal, choklad och rostade hasselnötter, ingefära, pepparkakskrydda, stött kardemumma, rivet apelsinskal eller rostad kokos. Tänk på att försöka undvika att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig, och använd enbart rena redskap av metall. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull, och var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.

50 stycken

Betyg (51 st)

Sätt betyg

Ingredienser

2 dl muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk smör
1 msk lakritspulver

Instruktioner

1. Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar smet i iskalltvatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter.

3. Tillsätt smör och lakritspulver.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.

5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.


Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.


Recept Leila Lindholm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?