Knäckig smulpaj med sommarbär

Receptet bakas i en rund pajform med diameter på 20 cm, vilket ger en paj på 6-8 bitar.
Är inte knäckiga smulpajer bland det finaste vi har? Nu när vi har en massa härliga bär i säsong passar jag verkligen på att göra just mycket smulpajer. Det är så kravlöst att baka och så gott att äta. Perfekt sommarlovsfika helt enkelt.
- Recept Camilla Hamid
Knäckig smulpaj med sommarbär
Betyg: (67st)

Ingredienser

    Fyllning

    • 500 g bär av valfri sort, gärna färska. Jag använde björnbär och blåbär, men ta det du har hemma.
    • 0,5 dl Dansukker Syltsocker
    • 2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

    Knäckig smuldeg

    • 175 g smör
    • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
    • 3 dl havregryn
    • 1,5 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 0,5 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap

    • Vaniljglass till servering

    1.    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
    2.    Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke.
    3.    Smält smöret till degen i en kastrull.
    4.    Blanda ihop alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt smält smör och ljus sirap. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
    5.    Fördela bärfyllningen i botten på pajformen. Smula över degen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.