Kolarutor med apelsin

Cirka 25-30 bitar Cirka 1,5 timme
En ny variant på hemgjorda twixkakor. Apelsinrutor med mördegsbotten, kolafyllning och apelsinchoklad, vilken magisk kombination. Har även kallats smaskiga apelsinrutor.
Kolarutor med apelsin
Betyg: (152st)

Ingredienser

  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 tsk pepparkakskryddor

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl Dansukker Rörsocker Strö
  • 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • rivet skal av en ekologisk apelsin
  • 1 msk apelsinjuicekoncentrat

Garnering

  • 200 g Marabou Apelsinkrokant

Arbeta samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en lätt smörad form, 18x25 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 15-20 minuter.

Tvätta apelsinen noga och riv skalet fint. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka i cirka 20-30 minuter. Använd en termometer och mät till 120 °C eller gör ett kulprov och se att kolan är lagom fast. Häll kolasmeten över bottnen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Smält chokladen över vattenbad. Bred chokladen ovanpå kolan. Förvaras svalt. Skär i rutor vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker