Kolatårta

Kolatårta
Betyg: (44st)

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Kolakräm

  • 2 dl Dansukker Florsocker
  • 2 msk Dansukker Muscovadosirap
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 50 g ljus choklad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 50 g smör eller margarin, rumsvarmt

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk Dansukker Muscovadosirap
  • Färska bär eller frukt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter.

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och kakao. Rör i äggen. Blanda samman övriga ingredienser till smeten och rör ner i kastrullen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till krämen utom matfettet i en kastrull. Sjud tills krämen tjocknat, tar cirka 10-15 minuter. Rör i matfettet och låt svalna. Lägg kakan på ett fat och bred över krämen. Låt stelna.

Vispa grädden till fast skum. Rör i sirapen. Bred eller spritsa grädden över kakan. Förvara kallt.

Servera gärna tårtan med lite färska bär eller frukt.

Receptet är framtaget av

Dansukker