Kräm

4 portioner
Kräm
(14)

  • 250 g (1/2 l) valfria bär eller frukt
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2-2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker
  • 3 msk potatismjöl

Till servering

  • mjölk eller grädde

Skölj och ansa bären. Koka upp vatten och socker. Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver. Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären. Ta kastrullen från plattan. Låt krämen svalna under lock. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.

Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.

Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.