Krempitaprinsess

- Recept Camilla Hamid
Balkans krempita i svensk prinsesskostym med ett lager hallonkompott.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25x40 cm och ger 25 bitar.

Betyg (13 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Ingredienser (krempita):
2 stora plattor smördeg à 250 g
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde

Instruktioner

Gör såhär:
1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
saft från 1 citron
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
0,5 dl vatten

Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

Montering:
Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar. 

Ingredienser (dekoration):
500 g marsipan av valfri färg
maizena till utkavling
Dansukker Florsocker att pudra med.

Gör såhär:
1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
2. Pudra med florsocker.
3. Skär upp i bitar och servera!

Recept Camilla Hamid för Dansukker

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullar

Kanelbullens dag – Vilken kanelbulle är du?

Det bästa med hembakat är att det blir unikt och personligt. Inget smakar bättre än något du gjort själv med kärlek. Så börja med vårt grundrecept, välj svenskt socker och låt fantasin styra. Forma, baka och njut – ha en härlig kanelbulle!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!