Krempitaprinsess

- Recept Camilla Hamid
Balkans krempita i svensk prinsesskostym med ett lager hallonkompott.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25x40 cm och ger 25 bitar.

Betyg (10 st)

Ingredienser

Ingredienser (krempita):
2 stora plattor smördeg à 250 g
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde

Instruktioner

Gör såhär:
1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
saft från 1 citron
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
0,5 dl vatten

Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

Montering:
Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar. 

Ingredienser (dekoration):
500 g marsipan av valfri färg
maizena till utkavling
Dansukker Florsocker att pudra med.

Gör såhär:
1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
2. Pudra med florsocker.
3. Skär upp i bitar och servera!

Recept Camilla Hamid för Dansukker

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens.

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ.

Baka med sommarens bär

En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter.

Sommarfrukost

Här har vi samlat våra favoriter till din bästa och stressfria sommarfrukost. Vad vill du starta dagen med?