Sätt ugnen på 180 grader (vanlig ugn, 160 grader varmluft).
Bryn smöret och ställ det åt sidan för att svalna något.
Häll 100 gram ekologiskt rörsocker i en tjockbottnad kastrull eller panna och smält tills det blivit gyllenbrunt. Häll över det på ett bakplåtspapper och låt det kallna.
Blanda smöret med muscovadorörsocker, farinsocker och strösocker och blanda i en köksmaskin eller med elvisp i någon minut tills det gått ihop.
Tillsätt ägget och vispa i 2-3 minuter tills smeten tjockat och bleknat något.
Blanda samman mjöl, vaniljsocker, kanel, kardemumma, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna i smeten och rör om.
Hacka karamellen (det smälta sockret) i mindre bitar och blanda tillsammans med chokladknapparna i degen .
Rulla bollar av ca 1,5 msk deg och lägg på en plåt.
Baka i 10 minuter. Låt dem svalna 5-10 minuter på plåten innan du tar av dem.
Recept Emma Brink Rask