Läckra Kanelbullar

cirka 40 stycken

Betyg (54 st)

Sätt betyg

Ingredienser

75 g jäst för söta degar, 1 1/2 paket
5 dl mjölk
1,8 – 2 liter vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
2 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker eller Dansukker Vit Sirap
2 ägg
1 tsk salt
1 msk nystött kardemumma

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade 
1 msk kanel
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten

TIPS!
Variera smaken genom att byta ut rörsockret i fyllningen mot brunt farinsocker. Passar fint ihop med kanel.

Pensling och garnering
1-2 ägg, uppvispade
Dansukker Ekologiskt Pärlsocker

Instruktioner

1. Smula jästen i köksassistentens bunke. Häll över mjölken (behöver inte värmas) och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt det mesta av mjölet, smör i klickar, socker, ägg, salt och
kardemumma. Bearbeta degen länge i maskinen (5-10 minuter) tills den blir riktigt smidig och blank. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. Låt jäsa varmt under plastfolie till dubbel storlek minst 30 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: vispa samman alla ingredienser. Ströbrödet hjälper till att hålla fyllningen på plats i bullarna.

4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar.

5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

6. Pensla bullarna försiktigt med det uppvispade ägget. Strö över
pärlsocker och grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.

Recept Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.