Läckra Kanelbullar

cirka 40 stycken

Betyg (50 st)

Ingredienser

75 g jäst för söta degar, 1 1/2 paket
5 dl mjölk
1,8 – 2 liter vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
2 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker eller Dansukker Vit Sirap
2 ägg
1 tsk salt
1 msk nystött kardemumma

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade 
1 msk kanel
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten

TIPS!
Variera smaken genom att byta ut rörsockret i fyllningen mot brunt farinsocker. Passar fint ihop med kanel.

Pensling och garnering
1-2 ägg, uppvispade
Dansukker Ekologiskt Pärlsocker

Instruktioner

1. Smula jästen i köksassistentens bunke. Häll över mjölken (behöver inte värmas) och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt det mesta av mjölet, smör i klickar, socker, ägg, salt och
kardemumma. Bearbeta degen länge i maskinen (5-10 minuter) tills den blir riktigt smidig och blank. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. Låt jäsa varmt under plastfolie till dubbel storlek minst 30 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: vispa samman alla ingredienser. Ströbrödet hjälper till att hålla fyllningen på plats i bullarna.

4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar.

5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

6. Pensla bullarna försiktigt med det uppvispade ägget. Strö över
pärlsocker och grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.

Recept Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Se till att du har svenskt socker i påsen.

När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.