Läckra Kanelbullar

cirka 40 stycken

Betyg (54 st)

Sätt betyg

Ingredienser

75 g jäst för söta degar, 1 1/2 paket
5 dl mjölk
1,8 – 2 liter vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
2 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker eller Dansukker Vit Sirap
2 ägg
1 tsk salt
1 msk nystött kardemumma

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade 
1 msk kanel
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten

TIPS!
Variera smaken genom att byta ut rörsockret i fyllningen mot brunt farinsocker. Passar fint ihop med kanel.

Pensling och garnering
1-2 ägg, uppvispade
Dansukker Ekologiskt Pärlsocker

Instruktioner

1. Smula jästen i köksassistentens bunke. Häll över mjölken (behöver inte värmas) och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt det mesta av mjölet, smör i klickar, socker, ägg, salt och
kardemumma. Bearbeta degen länge i maskinen (5-10 minuter) tills den blir riktigt smidig och blank. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. Låt jäsa varmt under plastfolie till dubbel storlek minst 30 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: vispa samman alla ingredienser. Ströbrödet hjälper till att hålla fyllningen på plats i bullarna.

4. Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar.

5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

6. Pensla bullarna försiktigt med det uppvispade ägget. Strö över
pärlsocker och grädda mitt i ugnen 5–8 minuter.

Recept Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!