Lingonpaj med italiensk maräng

6 portioner Tid: 45 minuter + 30 minuter att vila
Lingonpaj med italiensk maräng
Betyg: (9 st)

Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Florsocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 nypa salt

Rårörda lingon
225 g lingon
2 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 tsk kanel
1 msk majsstärkelse

Italiensk maräng
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl vatten
4 äggvitor

Dessutom behövs
6 tartelettformar

Tillbehör
lättvispad grädde


Det går bra att byta ut lingonen mot blåbär i den här härliga pajen med fluffig maräng.

Gör så här
1. Knåda samman ingredienserna till degen. Plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. Sätt mot slutet av tiden ugnen på 180 °C.
2. Kavla ut pajdegen och klä in tartelettformarna.
3. Rårörda lingon: Mosa ihop lingon, socker, kanel och majsstärkelse med en gaffel. Fyll formarna med lingonmoset. Grädda cirka 30 minuter.
4. Italiensk maräng: Värm upp sockret och vattnet, mät med termometer och rör inte om. Lägg äggvitorna i en skål och börja vispa dem. När sockerlagen är 121 °C hälls den långsamt ner i en tunn stråle i äggvitorna under vispning.
5. När all sockerlag är nerhälld vispas på hög hastighet 5–10 minuter tills marängen är kall.
6. Spritsa eller täck de svalnade tarteletterna med marängen och bränn av med brännare. Du kan också använda ugnens grillfunktion, passa då noga, för det går snabbt och bränns lätt.

Recept Gustaf Engsner, Danderyd