Lyxig äppeltårta

- Recept Tea Malmegård
Denna lyxiga äppeltårta är en kreation á la Tea Malmegård. En glammig och smakrik tårta som passar till festliga tillfällen, varför inte som nyårstårta?

1 tårta, 12 bitar

PT1H

ca 4 tim

Betyg (183 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Äpplebottnar
3-4 st svenska äpplen, rivna
4 st rumstempererade ägg
4 1/2 dl Dansukker Eko Socker
3 dl vegetabilisk olja
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 1/3 dl vetemjöl
3 dl kokos

Blixtsnabb smörkräm
4 dl Dansukker Eko Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
150 g saltat smör, rumstempererat

Ingefärsfrosting
200 g smör, rumstempererat
3 1/3 dl Dansukker Eko Florsocker
400 g färskost
I bit ingefära, färsk
1 lime endast juice. Zesta först och spara till limesockret.

Limesocker
zest från 1 lime
1/2 dl Dansukker Eko Socker

Instruktioner

Smörj 4 stycken runda bakformar (21-22cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten. Det går givetvis bra att baka i omgångar om du bara har en form.

Sätt ugnen på 180°C.

Finriv äpplena. Vispa ägg, socker och vegetabilisk olja till dubbel storlek, cirka 10 minuter.

Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Sikta blandningen över äggskummet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd slutligen i äpple och kokos.

Fördela smeten jämt i alla formar och grädda i ugnen på 170°C i 30 minuter. Gör stickprov, ta ut kakan och låt svalna helt.

Bottnarna går jättebra att göra dagen innan. Plasta gärna in bottnarna när de har svalnat för att behålla saftigheten. Jämna ut bottnarna om det behövs med en brödkniv innan montering.

Smörkräm: Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en slät smet. Fyll på en spritspåse.

Ingefärsfrosting: Vispa upp rumstempererat smör med en elvisp och tillsätt florsockret i omgångar. När allt florsocker är i, byt mot en handvisp och vispa i färskosten.

Avsluta med att riva ner färsk ingefära (skalad), och smaka av med limejuicen. Gillar du det lite sötare? Addera florsocker! Föredrar du det lite syrligare? Addera limejuice. Fyll på spritspåse med en slät tyll (pip).

Limesocker: Massera ihop limezest samt socker och använd som strössel.

Att bygga tårtan: Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på. Spritsa en ram med smörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med färskostkräm så att smörkrämen och färskostkrämen är lika höga.

Lägg på nästa botten och repetera två gånger.

Lägg på sista botten och ställ i kylen i cirka 20 minuter för att låta smörkrämen sätta sig.

Stryk ett supertunt lager med smörkräm över hela tårtan för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att spritsa toppar längs med kanten och strössla på limesocker. Förvara i frys eller njut direkt.

 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.