Lyxig äppeltårta

- Recept Tea Malmegård
Denna lyxiga äppeltårta är en kreation á la Tea Malmegård. En glammig och smakrik tårta som passar till festliga tillfällen, varför inte som nyårstårta?

1 tårta, 12 bitar

ca 4 tim

Betyg (21 st)

Ingredienser

Äpplebottnar
3-4 st svenska äpplen, rivna
4 st rumstempererade ägg
4 1/2 dl Dansukker Eko Socker
3 dl vegetabilisk olja
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 1/3 dl vetemjöl
3 dl kokos

Blixtsnabb smörkräm
4 dl Dansukker Eko Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
150 g saltat smör, rumstempererat

Ingefärsfrosting
200 g smör, rumstempererat
3 1/3 dl Dansukker Eko Florsocker
400 g färskost
I bit ingefära, färsk
1 lime endast juice. Zesta först och spara till limesockret.

Limesocker
zest från 1 lime
1/2 dl Dansukker Eko Socker

Instruktioner

Smörj 4 stycken runda bakformar (21-22cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten. Det går givetvis bra att baka i omgångar om du bara har en form.

Sätt ugnen på 180°C.

Finriv äpplena. Vispa ägg, socker och vegetabilisk olja till dubbel storlek, cirka 10 minuter.

Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Sikta blandningen över äggskummet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd slutligen i äpple och kokos.

Fördela smeten jämt i alla formar och grädda i ugnen på 170°C i 30 minuter. Gör stickprov, ta ut kakan och låt svalna helt.

Bottnarna går jättebra att göra dagen innan. Plasta gärna in bottnarna när de har svalnat för att behålla saftigheten. Jämna ut bottnarna om det behövs med en brödkniv innan montering.

Smörkräm: Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en slät smet. Fyll på en spritspåse.

Ingefärsfrosting: Vispa upp rumstempererat smör med en elvisp och tillsätt florsockret i omgångar. När allt florsocker är i, byt mot en handvisp och vispa i färskosten.

Avsluta med att riva ner färsk ingefära (skalad), och smaka av med limejuicen. Gillar du det lite sötare? Addera florsocker! Föredrar du det lite syrligare? Addera limejuice. Fyll på spritspåse med en slät tyll (pip).

Limesocker: Massera ihop limezest samt socker och använd som strössel.

Att bygga tårtan: Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på. Spritsa en ram med smörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med färskostkräm så att smörkrämen och färskostkrämen är lika höga.

Lägg på nästa botten och repetera två gånger.

Lägg på sista botten och ställ i kylen i cirka 20 minuter för att låta smörkrämen sätta sig.

Stryk ett supertunt lager med smörkräm över hela tårtan för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att spritsa toppar längs med kanten och strössla på limesocker. Förvara i frys eller njut direkt.

Se film: Så här gör du Lyxig äppeltårta

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.