Sätt ugnen på 200°.
Mal hasselnötterna i en mandelkvarn.
Blanda samman muscovadorörsocker, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör därefter i de malda hasselnötterna och blanda väl.
Tillsätt äggvitorna och vispa ihop med elvisp tills allt blandats, cirka 1–2 minuter.
Klicka ut nötmassan i 1 msk stora bitar och forma till små pinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tips: Skölj händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma degen.
Grädda mitt i ugnen 11–15 minuter. Pinnarna ska bli gyllene på ovan- och undersida. Ta ut kakorna och låt dem svalna helt.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad (eller i mikrovågsugn i en liten skål). Ta sedan från värmen. Rör därefter i oljan väl och låt svalna några minuter. Doppa varje ände av kakorna i chokladen och låt stelna på kall plats.
Förvara kakorna svalt. De går med fördel att frysa.
Recept Elisabeth Petersson, Linköping