Magiska trollspön

En kaka som får hasselnötsälskaren att gå i spinn.

30 stycken

PT40M

35 minuter

Betyg (42 st)

Sätt betyg

Ingredienser

200 g hasselnötter, finmalda
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 äggvitor
100 g choklad, 70 %
2–3 droppar neutral olja

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.

Mal hasselnötterna i en mandelkvarn.

Blanda samman muscovadorörsocker, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör därefter i de malda hasselnötterna och blanda väl.

Tillsätt äggvitorna och vispa ihop med elvisp tills allt blandats, cirka 1–2 minuter.

Klicka ut nötmassan i 1 msk stora bitar och forma till små pinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tips: Skölj händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma degen.

Grädda mitt i ugnen 11–15 minuter. Pinnarna ska bli gyllene på ovan- och undersida. Ta ut kakorna och låt dem svalna helt.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad (eller i mikrovågsugn i en liten skål). Ta sedan från värmen. Rör därefter i oljan väl och låt svalna några minuter. Doppa varje ände av kakorna i chokladen och låt stelna på kall plats.

Förvara kakorna svalt. De går med fördel att frysa.

Recept Elisabeth Petersson, Linköping

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.