Magiska trollspön

30 stycken 35 minuter
En kaka som får hasselnötsälskaren att gå i spinn.
Magiska trollspön
Betyg: (31st)

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter, finmalda
  • 1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 äggvitor
  • 100 g choklad, 70 %
  • 2–3 droppar neutral olja

Sätt ugnen på 200°.

Mal hasselnötterna i en mandelkvarn.

Blanda samman muscovadorörsocker, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör därefter i de malda hasselnötterna och blanda väl.

Tillsätt äggvitorna och vispa ihop med elvisp tills allt blandats, cirka 1–2 minuter.

Klicka ut nötmassan i 1 msk stora bitar och forma till små pinnar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tips: Skölj händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma degen.

Grädda mitt i ugnen 11–15 minuter. Pinnarna ska bli gyllene på ovan- och undersida. Ta ut kakorna och låt dem svalna helt.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad (eller i mikrovågsugn i en liten skål). Ta sedan från värmen. Rör därefter i oljan väl och låt svalna några minuter. Doppa varje ände av kakorna i chokladen och låt stelna på kall plats.

Förvara kakorna svalt. De går med fördel att frysa.

Recept Elisabeth Petersson, Linköping