Mandelkaka med rabarber - Recept

Mandelkaka med rabarber

12 portioner 1 timme och 20 minuter
En härlig mandelkaka med syrliga rabarber. Baka mandelkakan i en avlång form toppad med rabarberstjälkar och kokos. Servera kakan med en kula glass.
Mandelkaka med rabarber
Betyg (0st)

Ingredienser

    Rabarber

    • 250 g rabarber
    • 1 msk Dansukker Rörsocker Strö
    • 1/2 msk potatismjöl

    Kaka

    • 225 g smör, rumstempererat
    • 1 dl Dansukker Ljust Muscovdorörsocker
    • 2/3 dl Dansukker Strösocker
    • 2 ägg
    • 2 dl mandelmjöl
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • 1/2 dl gräddfil
    • 3/4 dl kokosflingor

    Sätt ugen på 175°C. 

    Förbered rabarbern. Skölj och skär rabarberstjälkarna på längden, cirka 11 cm. Skär sedan stjälkarna på längden ytterligare en gång. Blanda rabarberna med potatismjölet för att den inte ska avge för mycket vätska i kakan.

    Vispa smör, muscovadosocker och strösocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vispa smeten tills den är ljus och fluffig.

    Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör ner blandningen i smeten. Tillsätt gräddfilen och rör smeten jämn.

    Smörj en avlång form, 36 x 13 cm och strö över kokos jämt över hela formen. Häll upp smeten och bred ut den jämnt. Lägg på de skurna rabarberna på längden med ett litet mellanrum. Strö över resten av kokosen.

    Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen cirka 40 minuter eller tills ytan fått fin färg och kakan känns torr med en sticka.

    Låt svalna och servera tillsammans med vaniljglass.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;