Ingredienser
Mangocurd
400 g mango (gärna fryst)
1 st apelsin, skalet
1 msk apelsinjuice
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
50 g smör
Mördeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor
Gräddning: 175 grader, ca 20 minuter
Italiensk maräng
50 g vatten
180 g Dansukker Strösocker
3 st äggvitor
Instruktioner
Mangocurd
Mixa mangon i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Blanda sedan ihop mangokrämen med Gelésocker, smör, apelsinjuice samt skalet i en kastrull och låt det sjuda i cirka 5 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll upp curden i en burk och låt kallna helt. Förvara mangocurden i kylskåp så länge.
Mördeg
Hacka ihop smör, mjöl, Strösocker och bakpulver i en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och klä en pajform med lösbotten (ca 22 cm i diameter alt ca 35 x 11 cm) med degen. Skär av deg som sticker upp över kanten. Ställ formen kallt i minst 20 minuter så degen sätter sig i formen. Ta sedan fram formen och nagga degen med en gaffel. Täck pajskalet med aluminiumfolie, både botten och kanter. Häll i okokt ris eller ärtor så att skalet inte tappar sin form när det gräddas.
Grädda den i på 175 grader i ca 15- 20 minuter, ta ut formen och ta bort riset/ärtorna samt folien. Grädda skalet ytterligare en stund, tills det är gyllenbrunt (ca 10 minuter) och grädda, mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (175 grader).
Italiensk maräng
Blanda ihop vatten och Strösocker den kastrull och koka upp det till 121 grader- använd en kökstermometer. Vispa under tiden äggvitan, här är nästan en bakmaskin med visp eller elvisp på stativ ett måste. Vispa vitan så den blir ordentligt skummig men den behöver inte blivit helt marängfast.
När sockerlagen nått 121 grader- Häll den i en sakta stråle i äggvitan samtidigt som den vispas på hög hastighet. När all sockerlag är i sänk hastigheten till strax innan max. Marängen är klar när den ger en fin jämn näbb när vispen dras upp och har börjat svalna.
Montering
Ta loss pajskalet från formen, är botten och bred försiktigt på curden i ett jämnt lager. Gör i ordning en spritspåse med tyll och fyll den med marängsmeten. Spritsa valfritt mönster med maräng på curden och bränn sedan av den med en gasolbrännare eller ställ in tarteletten en kort kort stund i ugnen med grillfunktionen (det går fort så att få färg på marängen i ugnen så släpp inte blicken på den).
Klart att servera!
Tips!
Förbereda kurden i upp till fem dagar innan pajen ska ätas för att sprida ut momenten lite. Även mördegen går att förbereda några dagar innan så långt som att formen kläs. Plasta bara in den ordentligt.
På så sätt räcker det att grädda skalet, låta det svalna medans marängen vispas ihop för att sedan fylla med kurd och spritsa på marängen på toppen!
- Recept Malin Sahlberg - Fredagskakan
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!