Mangotartelette

En mangotartellete med ett sprött pajskal som fyllts med en len mangocurd och som sedan toppats med seg krämig maräng.
- Recept Malin Sahlberg
Mangotartelette
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Mangocurd

    • 400 g mango (gärna fryst)
    • 1 st apelsin, skalet
    • 1 msk apelsinjuice
    • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
    • 50 g smör

    Mördeg

    • 125 g smör
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 st äggulor

    • Gräddning: 175 grader, ca 20 minuter

    Italiensk maräng

    • 50 g vatten
    • 180 g Dansukker Strösocker
    • 3 st äggvitor

    Mangocurd
    Mixa mangon i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Blanda sedan ihop mangokrämen med Gelésocker, smör, apelsinjuice samt skalet i en kastrull och låt det sjuda i cirka 5 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll upp curden i en burk och låt kallna helt. Förvara mangocurden i kylskåp så länge.

    Mördeg
    Hacka ihop smör, mjöl, Strösocker och bakpulver i en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och klä en pajform med lösbotten (ca 22 cm i diameter alt ca 35 x 11 cm) med degen. Skär av deg som sticker upp över kanten. Ställ formen kallt i minst 20 minuter så degen sätter sig i formen. Ta sedan fram formen och nagga degen med en gaffel. Täck pajskalet med aluminiumfolie, både botten och kanter. Häll i okokt ris eller ärtor så att skalet inte tappar sin form när det gräddas.
    Grädda den i på 175 grader i ca 15- 20 minuter, ta ut formen och ta bort riset/ärtorna samt folien. Grädda skalet ytterligare en stund, tills det är gyllenbrunt (ca 10 minuter) och grädda, mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (175 grader).

    Italiensk maräng
    Blanda ihop vatten och Strösocker den kastrull och koka upp det till 121 grader- använd en kökstermometer. Vispa under tiden äggvitan, här är nästan en bakmaskin med visp eller elvisp på stativ ett måste. Vispa vitan så den blir ordentligt skummig men den behöver inte blivit helt marängfast.
    När sockerlagen nått 121 grader- Häll den i en sakta stråle i äggvitan samtidigt som den vispas på hög hastighet. När all sockerlag är i sänk hastigheten till strax innan max. Marängen är klar när den ger en fin jämn näbb när vispen dras upp och har börjat svalna.

    Montering
    Ta loss pajskalet från formen, är botten och bred försiktigt på curden i ett jämnt lager. Gör i ordning en spritspåse med tyll och fyll den med marängsmeten. Spritsa valfritt mönster med maräng på curden och bränn sedan av den med en gasolbrännare eller ställ in tarteletten en kort kort stund i ugnen med grillfunktionen (det går fort så att få färg på marängen i ugnen så släpp inte blicken på den).
    Klart att servera!

    Tips!
    Förbereda kurden i upp till fem dagar innan pajen ska ätas för att sprida ut momenten lite. Även mördegen går att förbereda några dagar innan så långt som att formen kläs. Plasta bara in den ordentligt.
    På så sätt räcker det att grädda skalet, låta det svalna medans marängen vispas ihop för att sedan fylla med kurd och spritsa på marängen på toppen!