Marshmallows med salt karamell

Julens fluffigaste och godaste godis för alla som älskar salt kola! Ett pyssligt recept som kräver en gnutta tålamod.

30 st

PT55M

1 timme + 2 timmar att stelna

Betyg (516 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kolasås
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
50 g smör
1/2 tsk flingsalt

Marshmallows
4 msk majsstärkelse
4 msk Dansukker Florsocker
2 1/2 msk gelatinpulver
3 dl vatten
5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Glykossirap
2 äggvitor

Till formen
matolja

 

Instruktioner

Börja med kolasåsen. Blanda socker, grädde, sirap, smör och salt i en kastrull. Koka till såsen tjocknat en aning.

Blanda majsstärkelse och florsocker i en skål. Smörj en form cirka 20x30 cm med lite matolja. Pudra över lite av florsockerblandningen och skaka ur överflödigt socker.

Gelatinblandning: Blanda 1 dl vatten med gelatinpulver i en skål och smält över ett vattenbad. Stäng av plattan när gelatinet är smält och låt skålen stå kvar i det varma vattnet.

Sockerlag: Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet i en stor kastrull. Koka sockerlagen till 127°C.

Äggvitor: Vispa äggvitorna när sockerlagen når 115°C. Använd gärna hushållsmaskin.

Stäng av plattan när sockerlagen når 127°C. Vispa i gelatinblandningen snabbt. Häll socker- och gelatinblandningen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa i cirka 7–10 minuter till en blank och fluffig smet.

Häll 2/3 av kolasåsen i smeten (om såsen har stelnat, värm upp den igen) och vispa ihop.
Vänd över smeten i formen. Ta lite olja på fingrarna och bred ut smeten i ett jämnt lager. Ringla över resterande kolasås och skapa ett virvlande mönster med hjälp av en kniv eller sticka.

Låt marshmallowsen sätta sig i rumstemperatur i cirka 1–2 timmar. Skär i önskad form med en oljad kniv. Vänd bitarna i florsockerblandningen (från punkt 1). Skaka av överflödigt socker. 

Förvara i en försluten plastpåse i kylen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?