Marshmallows med salt karamell

Julens fluffigaste och godaste godis för alla som älskar salt kola! Ett pyssligt recept som kräver en gnutta tålamod.

30 st

1 timme + 2 timmar att stelna

Betyg (484 st)

Ingredienser

Kolasås
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
50 g smör
1/2 tsk flingsalt

Marshmallows
4 msk majsstärkelse
4 msk Dansukker Florsocker
2 1/2 msk gelatinpulver
3 dl vatten
5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Glykossirap
2 äggvitor

Till formen
matolja

 

Instruktioner

Börja med kolasåsen. Blanda socker, grädde, sirap, smör och salt i en kastrull. Koka till såsen tjocknat en aning.

Blanda majsstärkelse och florsocker i en skål. Smörj en form cirka 20x30 cm med lite matolja. Pudra över lite av florsockerblandningen och skaka ur överflödigt socker.

Gelatinblandning: Blanda 1 dl vatten med gelatinpulver i en skål och smält över ett vattenbad. Stäng av plattan när gelatinet är smält och låt skålen stå kvar i det varma vattnet.

Sockerlag: Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet i en stor kastrull. Koka sockerlagen till 127°C.

Äggvitor: Vispa äggvitorna när sockerlagen når 115°C. Använd gärna hushållsmaskin.

Stäng av plattan när sockerlagen når 127°C. Vispa i gelatinblandningen snabbt. Häll socker- och gelatinblandningen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa i cirka 7–10 minuter till en blank och fluffig smet.

Häll 2/3 av kolasåsen i smeten (om såsen har stelnat, värm upp den igen) och vispa ihop.
Vänd över smeten i formen. Ta lite olja på fingrarna och bred ut smeten i ett jämnt lager. Ringla över resterande kolasås och skapa ett virvlande mönster med hjälp av en kniv eller sticka.

Låt marshmallowsen sätta sig i rumstemperatur i cirka 1–2 timmar. Skär i önskad form med en oljad kniv. Vänd bitarna i florsockerblandningen (från punkt 1). Skaka av överflödigt socker. 

Förvara i en försluten plastpåse i kylen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.