Melondessert med flädermousse och bovete-crumble

Melondessert med flädermousse och crumble är den ultimata desserten. Läcker flädermousse med krispiga bovete-crumbles, söt melon och rostade hasselnötter.

6 tallrikar

PT55M

1 timme + ca 4 timmar för moussen att stelna

Betyg (84 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Flädermousse
2 gelatinblad
135 ml fläderblomssaft, koncentrat
1,5 msk (20 g) limesaft
1 msk Dansukker Florsocker
1 dl crème fraiche, 34 %
1 1/2 vispgrädde

Bovete-crumble
2 msk rostade bovetekärnor
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk Dansukker Farinsocker
20 g smör
1 krm salt

Övrigt
20 halvrostade hasselnötter
1 mogen honungsmelon
200 g mörk choklad, minst 70 %
1 kruka citronmeliss

Instruktioner

Börja med flädermoussen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Värm fläderblom- och limesaft i en gryta. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma saften, låt svalna något.

Rör ihop florsocker och crème fraiche och vänd ner i fläderblandningen. Vänd till sist ner vispad grädde. Häll i moussen i 6 fyrkantig silikonformar och ställ kallt, cirka 4 timmar.

Sätt ugnen på 150°C och gör bovete-crumble. Rosta bovetekärnor i en stekpanna och låt svalna helt.

Knåda ihop övriga ingredienser till en smulig massa och strö på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen till gyllenbrun färg, cirka 7-8 i minuter.

Förbered inför servering. Rosta hasselnötter i en stekpanna och gör kulor av honungsmelonen med ett parisienne-järn eller skär den i kuber. Hacka den mörka chokladen, alternativt smält chokladen och spritsa ut valfria former på ett smörpapper, låt stelna.

Precis innan servering. Tryck ut flädermoussen ur silikonformarna och lägg dem på var sin tallrik, placera därefter bovete-crumble, melonkulor, chokladpynt och rostade hasselnötter på tallriken. Avsluta med citronmeliss på toppen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.