Melondessert med flädermousse och bovete-crumble

6 tallrikar 1 timme + ca 4 timmar för moussen att stelna
Melondessert med flädermousse och crumble är den ultimata desserten. Läcker flädermousse med krispiga bovete-crumbles, söt melon och rostade hasselnötter.
Melondessert med flädermousse och bovete-crumble
Betyg: (74st)

Ingredienser

    Flädermousse

    • 2 gelatinblad
    • 135 ml fläderblomssaft, koncentrat
    • 1,5 msk (20 g) limesaft
    • 1 msk Dansukker Florsocker
    • 1 dl crème fraiche, 34 %
    • 1 1/2 vispgrädde

    Bovete-crumble

    • 2 msk rostade bovetekärnor
    • 1 1/2 msk vetemjöl
    • 2 msk hasselnötsmjöl
    • 2 msk Dansukker Farinsocker
    • 20 g smör
    • 1 krm salt

    Övrigt

    • 20 halvrostade hasselnötter
    • 1 mogen honungsmelon
    • 200 g mörk choklad, minst 70 %
    • 1 kruka citronmeliss

    Börja med flädermoussen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Värm fläderblom- och limesaft i en gryta. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma saften, låt svalna något.

    Rör ihop florsocker och crème fraiche och vänd ner i fläderblandningen. Vänd till sist ner vispad grädde. Häll i moussen i 6 fyrkantig silikonformar och ställ kallt, cirka 4 timmar.

    Sätt ugnen på 150°C och gör bovete-crumble. Rosta bovetekärnor i en stekpanna och låt svalna helt.

    Knåda ihop övriga ingredienser till en smulig massa och strö på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen till gyllenbrun färg, cirka 7-8 i minuter.

    Förbered inför servering. Rosta hasselnötter i en stekpanna och gör kulor av honungsmelonen med ett parisienne-järn eller skär den i kuber. Hacka den mörka chokladen, alternativt smält chokladen och spritsa ut valfria former på ett smörpapper, låt stelna.

    Precis innan servering. Tryck ut flädermoussen ur silikonformarna och lägg dem på var sin tallrik, placera därefter bovete-crumble, melonkulor, chokladpynt och rostade hasselnötter på tallriken. Avsluta med citronmeliss på toppen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker