Ingredienser
Kolarippel
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
30 g smör
2 dl vispgrädde
Krokantströssel
50 g pekannötter
1 dl Dansukker Strösocker
1/2 msk smör
Muscovadoparfait
6 äggulor
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
6 dl vispgrädde
Instruktioner
Börja med kolarippel. Blanda muscovadorörsocker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 2 minuter, tills det börjar karamellisera eller tjockna lite.
Häll i grädden lite i taget, försiktigt så det inte skvätter. Koka ytterligare ca 4 minuter. Häll upp i glasskål och ställ i kylen för att bli kall.
Gör sedan krokantströsslet. Hacka pekannötter och ställ åt sidan.
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme utan att röra. Sockermassan ska bli brun. Ta bort från plattan och tillsätt smör. Rör tills smöret smält och tillsätt pekannötterna.
Blanda snabbt ihop och lägg på ett bakplåtspapper. Tryck ut korkantmassan med en kavel så att det blir ett tunt lager. Låt svalna och hacka sedan krokantmassan till strössel.
Gör parfaiten. Vispa äggulor, socker och glykossirap poröst. Vispa grädden i en annan skål. Blanda äggsmeten och grädden.
Häll 1/3 av parfaiten i en form och ringla över kolasås och strö över korkantströssel. Upprepa 2 gånger och avsluta med kolasås och krokantströssel.
Frys i 4-5 timmar. Ta ut från frysen ca 10-15 minuter innan servering.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Juldrycker
Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Juliga desserter
Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.