Muscovadopudding med kanderade nötter

4 portioner Tid: 1 timme + tid att kallna
Muscovadopudding med kanderade nötter
Betyg: (10st)

Ingredienser

Muscovadopudding
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
¾ dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 äggulor

Kanderade nötter
2 msk Dansukker Ljus Sirap
1 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 krm salt
100 g nötter

Tillbehör
färska bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar
mynta eller citronmeliss

En variant på crème brûlée som smakar karamell av muscovadorörsockret.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Koka upp vispgrädde, mjölk, muscovadorörsocker och vaniljsocker i en kastrull, ta av från spisen och blanda i äggulorna en i taget under vispning. Vispa ordentligt tills det tjocknat något.
3. Ställ fyra formar i en ugnslångpanna och fördela vaniljsåsen i formarna. Ställ in långpannan mitt i ugnen och häll varmt vatten runt formarna och grädda cirka 30 minuter tills puddingen stannat. Ta ut och ställ svalt. Höj ugnsvärmen till 175°.
4. Kanderade nötter: Blanda sirap, socker och salt i en kastrull. Rör i nötterna när sockret har smält helt. Häll blandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem cirka 15 minuter. Rör om i nötterna efter halva tiden. Ta ut, låt svalna och bryt i bitar.
5. Garnera puddingen med kanderade nötter, färska bär och mynta.

Recept Erika Holmberg, Obbola